Sådan gør de det: Disse egern pumper sig med steroider om sommeren

Forskerne har fundet svaret på noget, de fleste af os nok ikke anede var et spørgsmål.

Tilsyneladende har det længe været et kendt faktum, at de såkaldte arktiske jordegern i Canada hver sommer er fuldstændigt pumpet op på naturlige steroider.

Begge køn af den canadiske egern-art har således fået påvist steroide hormoner som testosteron i et niveau, som er op mod 200 gange så højt som andre egern, hver sommer.

LÆS OGSÅ: Hamster smadrer hus og dræber tre andre kæledyr

Ifølge Rudy Boonstra fra et universitet i Toronto sker det, fordi de arktiske jordegern kæmper mod barske forhold, når de gør sig klar til de ekstremt kolde vintre. I ugerne op til, at de nordboende egern går i hi, kan de ved hjælp af de høje hormontal øge deres muskelmasse med 30 procent.

Men hvordan gør de det, uden at få de ellers naturlige bivirkninger ved steroider?

Det spørgsmål har forskerne længe søgt svar på, og nu har de endelig fundet det.

LÆS OGSÅ: Børnefamilie angrebet af tusindvis af blodsugende lus i hjemmet: Er langsomt ved at blive spist levende

Bivirkninger ved steroider kan blandt mennesker især vise sig som vrede, aggressive udbrud, forhøjet blodtryk, hjerte- og leverproblemer samt lav frugtbarhed og skrumpede testikler.

Forskerne undersøgte 13 af de pågældende arktiske jordegern, og sammenlignede dem med deres ‘almindelige’, columbianske artsfæller.

LÆS OGSÅ: Mand finder druknet egern i pool og tager en modig beslutning

Det viste sig, at Canada-egernene havde fire gange så mange androgen-receptorer i deres muskler end de andre.
Androgen-receptorer er dem, der hjælper musklerne til at tage imod steroiderne - simpelthen ved at øge musklernes vækst.

Ifølge Rudy Boonstra har jordegernerne altså helt evolutionært sikret sig, at deres krop kan tåle de naturlige steroider. Det har de gjort, fordi de er de eneste pattedyr, som går i hi på frossen jord. Andre pattedyr sørger for, at deres skjul konsekvent ligger lige omkring nul grader eller højere.

 

Dagens Gossip