Sass Larsen punkterer snak om boligboble

Dansk økonomi er tilbage på vækstsporet. Det smitter også af på boligmarkedet, hvor priserne generelt er stigende. Men der er ikke tale om en boligboble.

Det slår erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fast på Realkreditforeningens årsmøde i København. Priserne på boliger er steget i 73 af landets 98 kommuner, men de løber ikke for hurtigt.

- Fremgangen på boligmarkedet har fået nogle til at hæve øjenbrynet og snakke om en boligboble, og priserne i København er ved at nærme sig priserne i 2006.

- Men når man ser på inflationen og renterne, er det betydeligt lavere end i 2006, siger Henrik Sass Larsen ifølge Ritzau Finans.

Ministeren glæder sig over udviklingen.

- Måske skulle vi for en stund lade opsving være opsving. Der er jo ingen grund til at slå det ned, når det lige er kommet op at stå, siger Henrik Sass Larsen, der havde en løftet pegefinger med til realkreditten.

- Her tænker jeg på tilsynsdiamanten, og at man skal stille med mindst fem procent kontant, når man køber en bolig. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer, hvad der skete for få år siden.

- Derfor er det også vigtigt, at realkreditinstitutterne kigger på, hvad kunderne kan betale, siger Henrik Sass Larsen.

Samtidig er det også vigtigt, hvad kunderne skal betale for at få et lån.

- Jeg er lidt forbløffet over debatten om bidragsstigninger. Hvis der er et ønske fra politikere om, at staten skal bestemme bidragssatserne - så sig det.

- Det kunne være interessant at tryk-teste, om det, de hylende indianere siger på prærien, også holder hjemme hos høvdingen, siger Henrik Sass Larsen.

Han peger på, at det især er de korte rentetilpasningslån, der er steget på bidragssatsen, mens de 30-årige lån ikke er steget lige så meget.

- Der ligger en opgave hos jer (realkreditinstitutterne) om at formidle det ud til kunderne, hvis I vil undgå politisk indblanding, siger ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip