Saudi-koalition: Oprørere i Yemen har brudt våbenhvilen

Den shiamuslimske Houthi-milits har ved flere lejligheder brudt en våbenhvile, som den har indgået med en international koalition, der har Saudi-Arabien i spidsen.

Det påstår koalitionen i en meddelelse, som er blevet sendt ud af det statslige saudiarabiske nyhedsbureau, SPA.

Erklæringen nævner 12 påståede overtrædelser af våbenhvilen, der trådte i kraft klokken 22 tirsdag aften dansk tid og dermed kun har godt et døgn på bagen.

Syv af overtrædelserne skal have fundet sted langs grænsen mellem Yemen og Saudi-Arabien, mens fem angiveligt er sket inde i Yemen.

Det drejer sig blandt andet om brug af artilleri og kampvognsbeskydning af byen Daleh i det sydlige Yemen, hvor "kampene er fortsat indtil nu" på trods af våbenhvile.

Men indtil videre har Saudi-Arabien og landets koalitionspartnere tænkt sig at overholde deres del af aftalen i den humanitære våbenstilstand, oplyses det.

Den humanitære våbenhvile har længe været et ønske fra Internationalt Røde Kors, så der kan komme nødhjælp ind til civile yemenitter.

Saudi-Arabien og landets tætteste allierede, USA, står bag forslaget om den aktuelle våbenhvile, og houthierne, der beskyldes for at være støttet af Iran, har indikeret, at de ville overholde deres del af aftalen.

Saudi-Arabien og en række Golfstater begyndte at bombe i Yemen 26. marts, efter at houthi-oprørere havde taget kontrol med store dele af landet og sendt præsidenten på flugt.

Saudi-Arabien frygter, at houthierne vil tage fuldstændig kontrol i Yemen, der så i virkeligheden vil blive fjernstyret fra den regionale ærkerival Iran.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip