Saudisk konge giver milliard til presset libanesisk hær

Der er hjælp på vej til Libanons hær, der for tiden kæmper mod militante islamister på landets grænse til Syrien.

Saudi-Arabien har besluttet at give en milliard dollar svarende til 5,5 milliarder kroner til den libanesiske hær. Det oplyser Libanons tidligere premierminister Saad Hariri, der befinder sig i Saudi-Arabien.

- Kong Abdullah har meddelt mig sin generøse beslutning om at forsyne den libanesiske hær med en milliard dollar til at styrke hæren i kampen for Libanons sikkerhed, siger Said Hariri ifølge AFP.

Saudi-Arabien er en militær og økonomisk sværvægter i regionen, og det overvejende sunnimuslimske kongedømme har allerede finansieret våben for tre milliarder dollar (16,5 milliarder kroner) til Libanon, som Frankrig skal levere.

Aftalen om, at Frankrig skulle levere våben på Saudi-Arabiens regning, blev truffet allerede i december, men våbnene lader vente på sig.

Frankrig insisterede dog tirsdag på, at landet ville overholde aftalen.

- Frankrig står bag beslutningen om at støtte den libanesiske hær, som er en garant for stabilitet og enhed i Libanon, sagde Vincent Floreani, talsmand for Frankrigs udenrigsminister.

Kampene i grænseområdet mellem Syrien og Libanon er de værste siden 2011, hvor opstanden i Syrien mod landets præsident, Bashar al-Assad, begyndte.

Libanons hærchef, general Jean Kahwaji, siger til nyhedsbureauet AFP, at hæren føler sig stækket i kampen mod jihadisterne i Syrien.

- Denne kamp kræver udstyr, materiel og teknologi, som hæren ikke har, siger han.

Derfor falder hjælper fra Saudi-Arabien på et tørt sted i Libanon, der geografisk er næsten helt omsluttet af Syrien.

Den syriske borgerkrig har sendt over en million flygtninge ind i Libanon, og selv om Libanon har erklæret sig neutral i forhold i borgerkrigen i Syrien, har krigen i flere tilfælde krydset grænsen.

De aktuelle kampe mellem jihadisterne og Libanons hær begyndte lørdag, efter at en syrisk mand med tilknytning til den ekstremistiske Al-Nusra-front blev anholdt i Libanon.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip