Schweiz rejser sag om hvidvaskning mod Janukovitj

En domstol i Schweiz har indledt en efterforskning af Ukraines væltede præsident Viktor Janukovitj og hans søn Oleksander om påstået hvidvaskning af penge, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- En straffesagsefterforskning for omfattende hvidvaskning bliver i øjeblikket ledet i Geneve imod Viktor Janukovitj og hans søn Oleksander, skriver anklageren i en udtalelse.

Sagen er rejst torsdag.

Anklageren Yves Bertossa og politiet har ransaget et kontor tilhørende Oleksander Janukovitj torsdag morgen og beslaglagt nogle dokumenter.

Den schweiziske regering oplyser samtidig, at den har indefrosset bankkonti for 20 ukrainere, deriblandt Janukovitj, hans søn og en række tidligere ministre.

Nabolandet Østrig har fredag indefrosset 18 bankkonti, tilhørende ukrainere, efter ønske fra regeringen i Kijev.

Ifølge det østrigske indenrigsministerium skete indefrysningen som en indledende sikkerhedsforanstaltning fra østrigsk side, indtil EU indfører de sanktioner, som EU-landenes udenrigsministre i sidste uge nåede til politisk enighed om.

EU-sanktionerne skal efter planen omfatte et indrejseforbud samt indefrysning af midler tilhørende et mindre antal ukrainere, der "står bag menneskerettighedskrænkelser, vold og overdreven magtanvendelse".

Selvom der ikke er sat navne på, har det ikke været planen fra EU's side, at den afsatte præsident Viktor Janukovitj skal med på listen.

EU-ministrene lagde umiddelbart op til, at selve listen over, hvem der skulle omfattes, kunne ligge klar hurtigt, så sanktionerne kunne træde i kraft i løbet af ganske få dage. Men det er endnu ikke sket.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip