Schweiziske forskere kan ikke fastslå Arafat-drabsteori

Onsdag slog Yasser Arafats enke, Suha, fast, at den afdøde palæstinensiske leder blev forgiftet med polonium. Den dom fældede hun på baggrund af en schweizisk undersøgelse.

Men på et pressemøde torsdag siger retsmedicinerne, der står bag undersøgelsen, at de ikke med sikkerhed kan bekræfte eller afkræfte teorier om, at polonium-210 var årsag til hans død.

- Vi kan ikke slå fast, at polonium var kilden til hans død - vi kan heller ikke udelukke det, siger professor Francois Bochud fra Lausanne universitet.

Forskerne fortæller imidlertid, at de har fundet stoffet i den tidligere PLO-leders jordiske rester i en mængde, der antyder, at en "tredjepart" har været involveret i hans død.

De schweiziske retsmedicinere har målt værdier af polonium-210, der ligger 20 gange over, hvad de plejer at finde i deres forskning, forklarer Bochud.

- Per definition indikerer det en tredjeparts involvering, siger han og tilføjer:

- Vores resultater giver moderat støtte til teorien for forgiftning.

Hans kollega Patrice Mangin siger, at laboratoriet i Lausanne kunne have været mere kategorisk om fundet af polonium, hvis det kunne have fået vævsprøver fra Arafat umiddelbart efter, han døde for ni år siden.

Arafat døde på et hospital i Paris den 11. november 2004.

Den islamistiske Hamas-bevægelse beskylder Israel for at have myrdet Arafat, mens en repræsentant for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation på Vestbredden, Wasel Abu Yusef, mener, at en international undersøgelse af Arafats død er påkrævet.

Israel afviser enhver beskyldning om at have andel i Arafats død.

- Vi traf aldrig en beslutning om at skade ham fysisk, siger energiminister Silvan Shalom.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip