Se de nye ministre her: Jonas Dahl skal springe på et lyntog

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bekræftede torsdag morgen fire rokader i regeringens ministerhold.

SF's Jonas Dahl skal for første gang lægge arm med en ministerpost. Han afløser Holger K. Nielsen (SF) som skatteminister.

Og det bliver ifølge politisk kommentar Hans Engell lidt af en udfordring for Dahl at skulle forhandle side om side med indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og finansminister Bjarne Corydon (S).

- De har i den grad har sat sig tungt på den politiske magt, og det kan godt blive svært for ham at springe på et tog, der kører i tophastighed. Det lykkedes for Holger K. Nielsen, fordi han havde en lang parlamentarisk historik.

- Jonas Dahl er omvendt en anonym type, der ikke brager igennem i medierne. Han bliver udfordret nu.

Dan Jørgensen (S) hentes hjem fra Europa-Parlamentet til en rolle som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Det beskriver Hans Engell som et fornuftigt men dristigt træk af statsministeren.

- Han har et rigtig godt greb om hele fødevareområdet, hvor Thorning har efterlyst en skarpere profil. Og der er han som "årets dyreven" født til den rolle.

- Men det er klart, at det vil skabe nogle frustrationer i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor der er nogen, der vil føle sig overset, vurderer Hans Engell.

For tredje gang i løbet af den nuværende regerings levetid skal Karen Hækkerup (S) sætte sig i en ny ministerstol. Denne gang afløser hun Morten Bødskov (S) som justitsminister. Og hun bliver rokadens "wild card", siger Hans Engell.

- Hun er udpræget højrefløjssocialdemokrat på udlændinge- og integrationsområdet, og nu skal hun skabe en balance med Dansk Folkeparti på den ene side og Enhedslisten på den anden.

- Og oven i hatten overtager hun en betændt PET-sag. Jeg er meget spændt på, hvordan hun klarer sig.

Den sidste fjerde og sidste hovedperson i rokaden er Holger K. Nielsen, der skifter fra skatteministeriet til udenrigsministeriet, hvor han afløser Villy Søvndal, der af helbredsmæssige årsager trækker sig tilbage.

- Det ser jeg som en belønningsmedalje fra Annette Vilhelmsen (SF) til Holger K. Nielsen, fordi han tog det tunge træk i hendes første svære tid, siger Engell og fortsætter:

- Jeg tror, han bliver en god udenrigsminister. Jeg tror også, at vi skal regne med, at han i højere grad sætter sig eget præg på udenrigspolitikken, end Villy Søvndal, der mere var systemets mand, gjorde. Holger vil være mere markant i sine meldinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip