Se symptomerne på en blodprop i hjertet her

Skrevet af admin

29/06/2014

Mest læste i dag

En blodprop i hjertet er en af de hyppigste dødsårsager for både mænd og kvinder i Danmark.

Natten til torsdag 27. marts døde Regina Holmegaard fra Glamsbjerg på Fyn af en blodprop, efter hun en time forinden havde ringet til lægevagten med sine symptomer.

* En blodprop i hjertet giver som regel kraftige smerter i brystet. Det hedder angina pectoris (hjertekrampe) Smerterne er individuelle.

- Det kan føles, som om der ligger en kampesten på brystet, og smerterne kan opleves som stråler ud i armene, eller op i halsen eller kæben. Der kan være åndenød, svimmelhed eller besvimelse. Symptomerne kan vare i flere timer og følges af mathed, kvalme, opkastninger, åndenød, svimmelhed, klamsved og dødsangst.

* Advarselstegnene for en blodprop i hjertet er ikke de samme for alle - heller ikke for mænd og kvinder.

- Det er ikke alle med blodprop i hjertet, der som det første oplever en pludselig svær brystsmerte, lige som det ofte vises i fjernsyn og på film. Hos mange starter de mere langsomt i form af let brystubehag. Ubehaget er ofte diffust midt i brystet, uden at man kan mærke ømheden, når man trykker på brystkassen. Nogle får smerte eller ubehag i en eller begge arme, i hals og kæbe, ryg eller mave.

- Cirka hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst. Åndenød kan også opstå før eller samtidig med brystubehag.

- Smerten eller ubehaget kan minde om et anfald med angina pectoris (hjertekrampe) , men modsat hjertekrampe varer smerterne eller ubehaget ved i mere end få minutter, også når man er i hvile.

- Hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet skal du straks ringe 1-1-2, så der kan gives lægehjælp så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

Kilde: Hjerteforeningen

/ritzau/