Seersucces gentages: Ørnereden sæson 2

En af sidste års store danske seermagneter bliver nu gentaget.

I foråret 2013 fulgte hele 150.000 borgere med i et program, der varede flere måneder og kun havde én kameraindstilling - men som til gengæld gav et enestående indblik i familielivet i en havørnerede.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) gav med et web-kamera oppe i et træ i en skov på Lolland en hidtil uset mulighed for at komme tæt på et havørnepar - fra forældrene byggede reden færdig i marts, til deres unge tog den første flyvetur fire måneder senere.

Så populært blev DOF's direkte ørne-tv, at foreningen igen i år fra mandag 24. februar sender fra samme rede, 17 meter over jorden i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland, oplyser biolog og projektleder Jørn Dyhrberg Larsen.

- Folk fulgte med dag og nat og skrev, når de så noget spændende. Mange fik lært meget om en fantastisk fugl, som vi gerne vil passe på i Danmark. Derfor skal danskerne igen have lov at følge med i, hvad de store ørne laver i reden, siger han.

Havørnen er Danmarks største rovfugl. Den bliver en meter høj med en vægt på seks kilo, og dens vingefang er som en dør på op til to en halv meter. Det kraftige næb og de lange kløer er skabt til at flænse byttedyr som fugle og harer.

Ørnenes rede kan være mere end tre meter høj og veje over 250 kilo.

Sidste år kunne ørneparrets følgere se, når forældrene afløste hinanden på rugning og forsigtigt satte deres kæmpefødder ned ved siden af de to skrøbelige æg.

Man kunne følge med, da det ene af æggene klækkede, se forældrene komme hjem med mad - fisk, fugle eller gnavere - og følge forvandlingen fra hvid dunet ørneunge til flyvefærdig fugl, der lavede flyveøvelser på redekanten.

Havørnen forsvandt som ynglefugl i Danmark i 1912 og genindvandrede først i 1990'erne. Siden er den gået stærkt frem, og i februar 2014 optalte fuglekiggere 344 havørne herhjemme.

Ørneparret kan følges på www.pandion.dof.dk/webtv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip