Sejler skulle have en million for enormt hashsmugleri

En sejlkyndig mand blev stillet en million kroner og en sejlbåd i udsigt, da han sidste år sagde ja til at organisere en stor hashtransport fra Marokko til Danmark.

I et retsmøde torsdag i Roskilde har den 35-årige Martin Kauffmann indrømmet sin rolle i affæren. Sejlbåden Jamie blev lastet med halvandet ton, men nåede dog aldrig frem til målet.

Straffen er fastsat til fængsel i seks år.

Jamies kurs mod nord blev afbrudt 5. september, da hollandske myndigheder opbragte båden.

- Det var jeg ikke jublende lykkelig over, siger den 35-årige, da han bliver spurgt om sin reaktion på kollapset.

Opgaven og betalingen var stillet ham i udsigt af en mand på Østerbro i København.

Denne mand ville ud over pengene også give ham sejlbåden Jamie som belønning. Båden lå i Hundige Havn, og forberedelsen til turen begyndte allerede i vinteren 2013.

Den 35-årige allierede sig med en kammerat, som han blandt andet kender fra et job i et flyttefirma, fortæller han.

Turen mod syd og tilbage igen var fyldt med problemer. I Den Engelske Kanal var der voldsom storm, kammeraten tabte sin mobiltelefon i vandet, og der var modvind ved Portugals kyst.

De 62 pakker med hash kom om bord i rum sø. En marokkansk fiskerbåd kom med varerne. Senioranklager Bjørn Sejr vil vide, hvordan det foregik.

- Man binder bådene sammen, så sætter man lys på, og så smider man det bare over, lyder svaret.

To andre mænd skulle sejle båden fra Portugal mod nord.

Det sidste, Kauffmann hørte fra duoen, var, at der lå en båd lige bag Jamie og havde interesse for dem. Derefter skred de hollandske myndigheder ind.

Desuden har den 35-årige tilstået, at han allerede i 2009 var med, da en anden båd, Lady, skulle bringe 300 kilo mod nord.

- Der er tale om organiseret kriminalitet, som den tiltalte har indtaget en central rolle i planlægningen af, konstaterer dommer Anne Schultz-Nielsen blandt andet ved domsafsigelsen.

Den mand, der ifølge Kauffmann havde sat smuglerturen i scene, stilles for retten på et senere tidspunkt. Han nægter sig angiveligt skyldig.

Kauffmanns kammerat fra flyttefirmaet, 40-årige Svend Pedersen Rieck, har også aflagt tilståelse om medvirken til halvandet ton på Jamie.

Selv ville han ikke deltage i hashsejladsen, men hvervede to andre. På grund af den underordnede rolle er hans straf blevet fængsel i tre år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip