Separatister i Kharkiv vil stemme om løsrivelse

Prorussiske separatister i den østukrainske region Kharkiv vil afholde en folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine, ligesom det er sket i de nærliggende regioner Donetsk og Lugansk.

Det siger et medlem af koordinationsrådet Sydøst Jurij Apukhtin søndag under et optog i regionshovedstaden Kharkiv tæt ved et monument for den tidligere sovjetleder Josef Stalin på Frihedspladsen.

- Kharkiv vil afholde en folkeafstemning for uafhængighed efter afstemningerne i Donetsk og Lugansk. Vores opgave er ikke at deltage i det ukrainske præsidentvalg, siger han med henvisning til præsidentvalget, der holdes næste søndag.

- Vi skal mødes her på denne plads 25. maj. Vi anerkender ikke dette præsidentvalg, siger Apukhtin.

Repræsentanter for bevægelserne Sydøst, Borba (kamp) og Ukraines Kommunistiske Parti deltager i demonstrationerne søndag i Kharkiv.

Mange deltagere er mødt op med russiske flag.

Jurij Apukhtin kritiserer samtidig den rundbordssamtale, som lørdag blev afholdt i Kharkiv med OSCE som mægler ved bordenden. Ifølge hans egen udlægning nægtede han at deltage i mødet, men han var ikke inviteret.

Separatisterne i Kharkiv har ikke haft samme opbakning som i Donetsk og Lugansk. Der har været sporadiske uroligheder i regionen, men slet ikke i samme grad som eksempelvis i Donetsk.

Folkeafstemningerne i Donetsk og Lugansk endte med et overvældende ja til løsrivelse.

Men der har været mange beskyldninger om snyd i forbindelse med afstemningerne, og meningsmålinger har vist, at opbakningen til løsrivelse fra Ukraine var langt mindre, end det fremgår af valgresultatet.

/ritzau/Itar-Tass

 

Dagens Gossip