September bød på et rekordstort antal nye virksomheder

Iværksætterlysten stiger blandt danskerne. I september så hele 2820 nye virksomheder dagens lys, viser tal fra analysevirksomheden Experian. Det er 628 flere end i september sidste år, og den bedste september siden finanskrisen brød ud.

- Vi har ikke oplevet en så massiv tilgang af nye selskaber, siden Experian begyndte at føre statistik i 1996, siger Jens Hjortflod, der er administrerende direktør i Experian.

De mange nye selskaber bekræfter, at dansk iværksætteri er ved at være tilbage i topform efter en årrække med økonomisk krise og lavvækst. Det mener brancheorganisationen Dansk Erhverv.

- Foretagsomheden i iværksættermiljøerne er tydeligvis i klar fremgang, og det er glædeligt.

- Tallene viser en spirende iværksætterlyst i alle dele af landet, og de nye virksomheder er et vigtigt bidrag til femtidens vækst og velstand, siger erhvervspolitisk konsulent Sigurd Schou Madsen i en pressemeddelelse.

Sigurd Schou Madsen peger også på interessen for de nye iværksætterselskaber, der er en væsentlig årsag til den solide fremgang.

Iværksætterselskaber er en ny selskabsform, der kan etableres med en kapital på kun én krone. Iværksætterselskaberne blev indført i 2014, og alene i tredje kvartal 2015 opstod omkring 2500 iværksætterselskaber. Det svarer til hvert tredje selskab.

Ser man geografisk på de nye selskaber, er væksten procentvis størst på Bornholm og Lolland-Falster.

Bornholm fik med 24 nye selskaber i september i år mod 11 nye samme måned sidste år en fremgang på 118 procent. Lolland-Falster havde en vækst på 57 procent - sidste år var der 47 nye iværksætterselskaber, og i år var det steget til 74.

Det største antal nye selskaber står hovedstadsområdet for med 667 flere nystiftede virksomheder i tredje kvartal i år end i samme kvartal i fjor.

Alle dele af landet viser vækst. Midt- og Vestjylland er den region, der relativt set har fået færrest nye selskaber i perioden.

Siden 1. januar 2015 har Danmark i alt oplevet en tilgang på 22.641 selskaber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip