Serbisk-albansk forsoningsmøde ender i tumult

Albaniens premierminister, Edi Rama, besøger på andendagen af sit besøg i Serbien et område med albanske mindretal. Han kan være sikker på stor opmærksomhed, efter førstedagen i Beograd var præget af tumult.

Her opfordrede han til flere rettigheder for de godt 60.000 etniske albanere i Presovo-dalen, der støder op til Kosovo.

Men det var pressemødet, som han mandag holdt sammen med sin serbiske vært, premierminister Aleksander Vucic, der fik besøget til at køre skævt fra starten.

Det skulle ellers være en ny begyndelse, ikke mindst efter de uroligheder i sidste måned ved en fodboldlandskamp mellem Serbien og Albanien, der tvang dommeren til at aflyse kampen.

Under kampen fløj en drone med et storalbansk flag hængende efter sig hen over stadion.

På det tv-transmitterede pressemøde mandag begyndte de to ledere at skændes om uafhængighed eller ej for Kosovo, den tidligere provins i Serbien, hvor flertallet taler albansk og er muslimer.

- Vi har to helt forskellige holdninger til Kosovo, men realiteten er uforanderlig. Et uafhængigt Kosovo er en uafviselig regional og europæisk realitet, og det må respekteres, lød det fra Rama fra Albanien.

Det vakte noget til live i Vucic, der ikke havde ventet sådan en "provokation" fra sin gæst fra Tirana.

Serbien afviser at anerkende selvstændighed for Kosovo, der har været en provins i Serbien. I 2008 erklærede Kosovo sig selvstændig, hvilket er anerkendt af de fleste EU-lande, herunder Danmark.

- Ifølge forfatningen er Kosovo i Serbien, og jeg må sige, at ingen kan ydmyge Serbien, sagde Vucic, men Rama var ikke færdig endnu.

- Jeg er ked af det, men det er en realitet, som mange anerkender. Jo hurtigere I erkender det, jo hurtigere kan vi komme videre.

Ordvekslingen understreger, at der er langt endnu, før forholdet mellem de to lande kan normaliseres.

Nato greb i 1999 ind i Kosovo og tvang Serbien til at afstå området.

Fodboldurolighederne i september betød i øvrigt, at Serbien blev frataget point i deres EM-pulje. Det kan vise sig at være en fordel for Danmark, der fredag møder Serbien, der er dømt til at spille kampen på et tomt stadion i Beograd.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip