Sex Pistols-sanger bliver ikon

En af punkmusikkens pionerer kan inden længe kalde sig et lyslevende ikon. John Lydon, bedre kendt som Johnny Rotten, modtager til efteråret en af den britiske musikindustris fornemste priser - den såkaldte Icon Award.

Sex Pistols-forsangeren har tidligere frabedt sig den slags udmærkelser. Så sent som i 2006, da bandet blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame, kaldte sangeren med det orange strithår institutionen »en pisseplet på musikken«, men i en alder af 57 år er han blevet mindre stridbar og indvilger i at gøre kolleger som Van Morrison, Queen og Bryan Ferry følgeskab.

Begrundelsen for prisen lyder, at Lydon har haft »en unik og uudslettelig indflydelse på generationer af musikskabere«. »Han er et sandt ikon, hvis indflydelse på musik, mode og kunst er mærkbar verden rundt. Vi glæder os til at anerkende hans betydning for populærkulturen«, udtaler BMIs formand Del Bryant videre.

Da Sex Pistols brød igennem i 1975, lød der ganske andre toner fra den etablerede musikscene. Gruppens medlemmer bandede på scenen, bøvsede i fjernsynet og opførte sig i det hele taget meget lidt pænt efter datidens normer. I 1976 gik det helt galt, da Sex Pistols udsendte en punkversion af den britiske nationalsang »God Save the Queen« som optakt til dronning Elizabeths 25-års regeringsjubilum. Singlen blev forbudt på britisk radio og de sikkerhedsnålsmykkede anarkisters eneste studiealbum »Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols« blev genstand for en straffesag.

Efter en katastrofal USA-turné i 1978 forlod Lydon gruppen, som dog siden er gendannet adskillige gange.

Musikindustriens mildnede enfant terrible har de senere år deltaget i en realityserie og gjort reklame for britisk smør - og nu tager han imod kollegernes hyldest.

Lydon bliver fejret ved BMI London Awards den 15. oktober.

 

Dagens Gossip