SF-forslag bringer regeringen i mindretal

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) har bragt sin arvtager, Martin Lidegaard (R), i en mindre rar situation.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen støtter nemlig SF's forslag om at gennemføre en større analyse af dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik efter det kommende folketingsvalg, skriver Jyllands-Posten.

SR-regeringen nægter dog at føje sig for flertallet og peger på, at det ifølge grundloven er regeringens særlige ret at føre rigets udenrigspolitik.

- Det er afgørende at få analyseret de enorme forandringer, og at man får en udenrigspolitisk strategi og mere klare pejlemærker end i øjeblikket og ikke løber fra tue til tue, siger SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, til Jyllands-Posten.

Ud over SF bakker Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance op om initiativet, der skal kulegrave og kortlægge de trusler og udfordringer, som Danmark står overfor.

Oprindeligt ønskede SF at nedsætte en decideret udenrigskommission, men kompromiset mellem de mange partier er altså en større analyse, hvor både eksperter og Folketingets partier inddrages.

Foruden at henvise til grundloven peger Martin Lidegaard på, at Udenrigsministeriet er i gang med en anden analyse. Den analyse er dog ikke tilstrækkelig, mener partierne uden for regeringen.

- Ligesom Holger K. Nielsen lægger jeg afgørende vægt på, at både analysen og debatten fortsætter i de kommende år, hvor jeg tror, vi fortsat vil møde markante udenrigspolitiske udfordringer. Derfor er regeringen også i gang med en omfattende sikkerhedsanalyse. Det giver det bedste fundament for regeringen til at føre rigets udenrigspolitik, siger Martin Lidegaard i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip