SF og EL kan give regeringen flertal for flygtningeplan

Både SF og Enhedslisten er imod den ændring af reglerne for familiesammenføring, som regeringen lige nu forsøger at samle flertal for i Folketinget.

Men regeringen kan formentlig regne med rød opbakning, når det gælder hjælp til kommunerne, så de kan skaffe boliger og sørge for hurtig integration af de ekstraordinært mange flygtninge fra blandt andet Syrien.

I hvert fald stiller begge regeringens støttepartier sig positive over for den forståelse, som regeringen og KL torsdag nåede frem til. Her er der blandt andet lagt op til at indkvartere flere flygtninge under samme tag og bruge 200 millioner kroner ekstra på integration.

Det sidste vil regeringen nu søge opbakning til hos alle Folketingets partier. Her er SF og Enhedslisten nok til at samle et flertal. Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, siger:

- Med de mange nye flygtninge er det helt forståeligt, at der er brug for fleksible regler for indkvartering. Derfor er det fornuftigt, at man for en periode opbløder planlovens regler, så der kan indrettes flygtningeboliger i for eksempel nedlagte skoler.

- Men det er vigtigt, at det ikke på længere sigt fører til, at flygtninge isoleres fjernt fra andre mennesker, eller at de bor under meget trange forhold. Så snart det er muligt, skal de have tilbud om at blive sluset over i ordinære boliger, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten er også positiv over for at placere flygtninge med bestemte kompetencer - eksempelvis læger eller sygeplejersker - i de landsdele, hvor der er brug for de erhvervsgrupper.

Hos SF er integrationsordfører Karina Lorentzen også overvejende positiv over for aftalen mellem KL og regeringen.

- Når nu kommunerne står i denne helt usædvanlige situation, så kan det være fornuftigt nok at se på, om flygtninge kan indkvarteres på nye måder.

- Selvfølgelig skal forholdene være i orden, og indkvarteringen skal understøtte integrationen af flygtningene, siger Karina Lorentzen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip