SF og EL: Mette Frederiksen skal samle rød blok

Mette Frederiksen skal bringe Socialdemokraterne tilbage til de gamle dyder, lyder det fra Enhedslisten.

Hun skal samle rød blok igen, er meldingen fra SF, mens Alternativet opfordrer hende til "at tale Danmark op".

Og De Radikale håber bare på, at Mette Frederiksen holder Socialdemokraterne inde på midten af dansk politik, så der kan laves brede aftaler.

Når Mette Frederiksen søndag formelt vælges som ny formand for Socialdemokraterne ved en ekstraordinær kongres, forfremmes hun på samme tid til statsministerkandidat og ny frontfigur for hele rød blok.

Det forpligter, og især Enhedslisten og SF håber, at Mette Frederiksen i modsætning til afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt vil trække Folketingets største parti mod venstre.

- Vi håber mere, end vi forventer, og vi håber, at Mette Frederiksen vil stå som en socialdemokratisk formand, der har en mere fair fordelingspolitik for øje. Hun skal gå op i uligheden i vores samfund og mindske den, siger Enhedslistens Pernille Skipper.

SF-formand Pia Olsen Dyhr konstaterer, at der venter Mette Frederiksen et reparationsarbejde forude.

- Vi skal i gang med at genrejse centrum-venstre som et stærkt alternativ til højrefløjen.

- Noget at det, mange danskere blev usikre på, det er, om centrum-venstre kan finde ud af at kombinere reformer med social tryghed.

- Her tænker jeg især på dagpengene, hvor jeg forventer, at Socialdemokraterne kaster sig helhjertet ind i kampen for at forbedre det system, de selv har kaldt noget bras, siger Pia Olsen Dyhr.

Måske rammer SF-formanden her første punkt, hvor Mette Frederiksen kommer til at vise, om hun vil ændre Socialdemokraternes kurs eller ej.

Thorning har udtalt, at der ikke skal bruges flere penge på at lave dagpengesystemet om - uagtet dagpengekommissionens anbefalinger, som kommer til efteråret.

Det er værd at bemærke, at Mette Frederiksen, da hun i sidste weekend blev konstitueret formand, sagde, at "jeg står fuldt ud bag de beslutninger, vi har truffet som regering".

Det dufter ikke af kursændring, men i forhold til dagpengesystemet anbefaler "vennerne" fra Enhedslisten, Alternativet og SF, at hun åbner op for, at der kan bruges flere penge.

- Hvis hun vil åbne sig på det punkt, vil det være et meget vigtigt signal at sende både til deres bagland, til fagbevægelsen og bestemt også til befolkningen, siger Pernille Skipper, mens Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, tilføjer:

- Med de ting, der allerede er sluppet ud fra dagpengekommissionen, altså at man snakker om en halvering af optjeningsperioden, så skal problemet selvfølgelig løses.

De Radikale, som har dannet regering med Socialdemokraterne, mener, at det vil være utroværdigt at ændre kurs.

- En af de klareste tilkendegivelser i valgkampen fra Socialdemokraterne var at få ro på dagpengesystemet. Det kræver en aftale mellem de partier, der traditionelt har taget hånd om dagpengesystemet: Os, Venstre og Socialdemokraterne.

- De partier har ikke stillet i udsigt, at der skal bruges flere penge, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

/ritzau/

.

Dagens Gossip