SF og R får øretæver på Fyn

19/06/2015 01:49

admin

Nyheder

Mest læste i dag

På Fyn gav folketingsvalget en lussing til SF, der mister det ene af sine to mandater. Storkredsen gav i 2011 partiet to mandater, der gik til Anne Baastrup og den senere partiformand Annette Vilhelmsen.

Vilhelmsen, der gik af som formand i 2014, var igen på valg ligesom Karsten Hønge, kendt som "vikaren fra helvede", der spillede en væsentlig rolle i partiets exit fra regeringen.

Også De Radikale fik et dårligt valg på Fyn og mister deres enlige mandat, som gruppeformand Camilla Hersom vandt i 2011 som efterfølger for Niels Helveg-Petersen i Middelfart-kredsen.

Dansk Folkeparti fordobler sit mandattal fra to til fire på Fyn. I 2011 valgtes Jens Henrik Thulesen Dahl (storebror til partiformanden) og Alex Ahrendtsen. Fremgangen kan give valg til Pernille Bendixen og/eller Carsten Kudsk og Dorthe Ullemose.

Venstre mister et af sine fire mandater på Fyn, hvor energiordfører Jens Chr. Lilleholt blev intern topscorer i 2011. Han genopstiller sammen med Jane Heitmann og Erling Bonnesen.

Socialdemokraterne genvinder deres fem mandater på Fyn, og det bringer formentlig fødevareminister Dan Jørgensen i Folketinget, hvor han ikke hidtil har haft sæde.

Andre opstillede S-favoritter er by- og boligminister Carsten Hansen, retsordfører Trine Bramsen, tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen, Jan Johansen og Julie Skovsby.

Enhedslisten genvinder sit mandat på Fyn, hvor den populære retsordfører Pernille Skipper genopstiller.

Også Liberal Alliance, for hvem Merete Riisager genopstiller, beholder sit sæde i Folketinget. De Konservative holder skansen med ét mandat og Mai Mercado som storfavorit til genvinde det.

Det fremstormende Alternativet får ét mandat på Fyn. Spidskandidat er skuespiller og instruktør Roger Matthisen.

Der er knap 368.000 vælgere på Fyn.

/ritzau/