SF til minister: Forbyd isolationsfængsling af børn nu

Danmark bør gå i Norges fodspor, når det kommer til at sætte børn og unge i isolation i fængslerne. I Norge er det nemlig forbudt, og det bør det også blive herhjemme, mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

- Det her skal stoppes. Jeg kræver, at justitsministeren afskaffer isolation af børn og unge i fængsler fuldstændig. Norge har et forbud, Sverige er på vej med et. Jeg kan ikke se, hvorfor Danmark ikke skulle være det tredje land.

- Norge har fundet en løsning på at håndtere den tunge gruppe, det må vi lære af, siger hun til Ritzau.

Retsordføreren reagerer på tal fra Kriminalforsorgen, der viser, at der de seneste fem år har været 158 tilfælde, hvor børn og unge i alderen 15 til 18 år er blevet sat i isolation i de danske fængsler.

Nogle børn blev isoleret i helt op til to uger, og det har fået Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder til at sende et åbent brev til justitsminister Karen Hækkerup (S) for at få hende til at gøre noget ved problematikken.

Det initiativ bakker Karina Lorentzen op om.

- Vi ved, at isolation har store psykiske skadevirkninger på voksne. Jeg kan slet ikke forstå, at man gør det mod børn, siger hun.

- Jeg har forståelse for, at man kan stå med en oprørt ung, som man ikke pædagogisk kan nå. Men på sikrede institutioner kan man låse dem inde i to til fire timer, hvor de damper af. Det er et fornuftigt greb og noget helt andet end isolation i dagevis, siger hun.

Isolation kan ifølge Børnerådet blandt andet føre til angst, depression, selvskadende adfærd og aggressivitet hos børnene, og Karina Lorentzen frygter, at det sender de unge længere ud ad den kriminelle glidebane.

- Jeg er bange for, at hvis vi behandler dem hårdt, skubber vi dem længere væk fra den hjælp, de har brug. Vi risikerer at nedbryde børn og unge, så deres kriminalitet fortsætter, eller de får psykiske lidelser med i bagagen, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip