SF: Uagtsomme voldtægter skal kunne straffes

Flere partier på Christiansborg overvejer nu at gøre det muligt at straffe for såkaldte uagtsomme voldtægter, skriver Berlingske.

SF har fremsat et beslutningsforslag, der vil kriminalisere uagtsom voldtægt. Det vil sige, at det skal kunne straffes, hvis omstændighederne i en sag med stor tydelighed peger på, at der ikke er tale om frivilligt samleje, selv om der måske aldrig blev sagt klart fra fra offerets side.

- I Norge mener man, at det har øget antallet af voldtægtsanmeldelser, men det har ikke givet væsentligt flere domme, så skrækken for, at man ender med bare at dømme mænd i flæng, er ubegrundet. Men jeg synes også, det er noget værd, hvis man får gjort et indhug i mørketallet, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, til Berlingske.

I 2008 vakte en sag fra Rådhuspladsen i København opsigt. Vidner så en mand løfte en meget beruset 17-årig pige, hvorefter han bar hende tværs over gaden og ned i en kælderskakt. Vidnerne fulgte efter og greb manden på fersk gerning i at have sex med pigen, der kastede op imens.

Men i retten sagde manden, at samlejet var frivilligt, og pigen kunne ikke huske, om hun havde sagt klart fra. Manden blev derfor frikendt.

Både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er åbne for at se på, om loven skal ændres, men Venstre afviser idéen.

- Vi er selvfølgelig optagede af at beskytte ofrene for voldtægter, men det skal vi først og fremmest gøre ved væsentligt højere idømte straffe. Vi er tilbageholdende over for at udvide voldtægtsbegrebet. Straffelovrådet har ikke anbefalet det, og dem læner vi os op ad, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Berlingske.

Ud over at kriminalisere uagtsom voldtægt indebærer SF's beslutningsforslag også, at politifolk og sundhedspersonale skal uddannes bedre i at håndtere voldtægtssager.

Der anmeldes årligt cirka 500 voldtægter. Hver femte af sagerne ender med en dom.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip