Shiamuslimsk gruppe i kamp med Iraks hær

admin

|

03/07/2014

Dagens topnyheder

Omkring 45 mennesker er onsdag blevet dræbt under sammenstød mellem irakiske sikkerhedsstyrker og tilhængere af en radikal præst i den shiamuslimske by Kerbala, siger sikkerhedskilder.

Kampene understreger, at der også er dyb splittelse mellem shiamuslimske grupper, selv om landet er kastet ud i en dyb i krise af militante sunnimuslimer i blandt andet oprørsgruppen Isil.

Kampene begyndte, da politi og soldater forsøgte at anholde den shiamuslimske præst Mahmoud al-Sarkhi ved midtnat natten til onsdag i den sydlige by, oplyser indenrigsministeriet.

Sarkhi og hans væbnede tilhængere har tidligere kæmpet mod amerikanske styrker, mod irakiske sikkerhedsstyrker og mod tilhængere af storayatollah Ali al-Sistani, der er den mest ansete shiamuslimske præst i Irak.

Sikkerhedsstyrkerne siger, at de kom for at anholde Sarkhi, efter at hans tilhængere begyndte at blokere veje og oprette kontrolposter i området, som forhindrede adgang til Imam Husseins grav, som årligt besøges af millioner af mennesker.

Sarkhi havde tidligere i et brev klaget over, at regeringen i Bagdad har opfordret irakerne til at kæmpe sammen med sikkerhedsstyrkerne mod militante sunnimuslimer.

Isil udråbte søndag et islamisk kalifat og opfordrede islamistiske fraktioner verden over til at sværge troskab til det religiøse styre. Kalifatet er en henvisning til det regeringssystem, som ophørte med Det Osmanniske Riges sammenbrud for næsten 100 år siden.

Kalifatet skal omfatte hele den muslimske verden, der skal leve efter sharialov, men gruppen vil begynde med at etablere en stat i et område, der dækker dele af Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters