Sigtelser mod rumænere er mangedoblet på få år

På blot seks år er antallet af rumænere, der bliver sigtet for at begå kriminalitet i Danmark, steget fra 2700 om året til 10.200.

Det svarer til en stigning på 379 procent eller næsten en firdobling fra 2009 til 2014, viser en opgørelse fra Rigspolitiet i et svar til Folketinget ifølge netavisen Altinget.

Rumænerne bliver særligt sigtet for at begå økonomisk kriminalitet og tyveri.

Ifølge vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter skal udviklingen ses i lyset af flere forskellige forhold.

- For det første har vi et generelt fokus på omrejsende kriminelle, og vi har etableret forskellige målrettede indsatser. Det har båret frugt. Og så ser vi også en udvikling, hvor typen af kriminalitet bliver mere sofistikeret, og en enkelt person kan gøre sig skyldig i langt flere forhold, siger Tormod Christensen til Altinget.

Tallene dækker derfor ikke over sigtelser mod godt 10.000 rumænere, men om 10.000 forhold.

Tormod Christensen peger på, at en del af den store stigning i antallet af sigtelser om økonomisk kriminalitet hænger sammen med, at misbrug af dankort og pinkode-afluring er et stigende problem.

Det er uvist, om stigningen i rumænske sigtelser hænger sammen med, at flere kriminelle kommer til landet, eller om den enkelte bliver opdaget i flere kriminelle forhold.

Politikerne strides da også om årsagen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, ser udviklingen som et tegn på, at Danmarks grænser er for åbne, og at straffen til udlændinge er for lav.

Trine Bramsen, der er retsordfører for Socialdemokraterne, glæder sig modsat over tendensen. Hun mener, at mangedoblingen i sigtelser mod rumænere er et udtryk for en målrettet indsats.

- Når antallet af sigtelser stiger, er det, fordi politiet får fat i flere kriminelle, end de gjorde tidligere. Jeg ser det som enormt positivt, at den indsats virker, siger hun til Altinget.

I perioden, hvor antallet af sigtelser mod rumænere er knap firdoblet, er det samlede antal af sigtelser steget med ni procent.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip