Simpel blodtest kan afsløre brystkræft

Danske kræftforskere har udviklet en metode, hvor de med en simpel blodtest kan afgøre med 80 procents nøjagtighed, om en kvinde vil udvikle brystkræft de kommende år. 

Blodtesten er som udgangspunkt mere nøjagtig end de nuværende mammografier, der kun kan bruges, når kræften allerede har udviklet sig. 

Læs også: Flere danskere overlever kræft

- Det er ikke en perfekt metode, men det er fantastisk, at vi kan forudse kræft i fremtiden, siger Rasmus Bro, der er forsker ved Københavns Universitet. 

Blodtesten blev udviklet sammen med Kræftens Bekæmpelse, hvor 400 kvinder blev fulgt, der oprindeligt var raske, men udviklede brystkræft to til syv år senere, og 400 kvinder, der ikke udviklede brystkræft. 

Læs også: Kvinde holder fest for sine bryster, før de skal fjernes

Den revolutionerende metode bliver nu hyldet verden over, hvor kræftforskere er ivrige for at få metoden færdigudviklet. Fremadrettet skal metoden testes på andre end danske kvinder og der skal flere undersøgelser til, før den kan blive brugt i praksis. 

- Denne fantastiske opdagelse kan hjælpe os med komme et skridt tættere på at identificere hver enkelt kvindes risiko for at udvikle brystkræft. Desto tidligere det bliver opdaget, jo mere effektiv er behandlingen, så vi er virkelig begejstrede for denne her opdagelse, siger Samia Qahdi, der er direktør i det britiske Breast Cancer Care, ifølge Daily Mail. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip