Sind om sygedagpenge: Ingen skal snydes i det nye år

Det er først fra sommer næste år, at sygdomsramte kan få glæde af den nye sygedagpengereform, som rød og blå blok med undtagelse af Enhedslisten vedtog onsdag aften.

Reformen skal sikre, at der ikke er nogen, der falder i det såkaldte "sorte hul", hvor man risikerer at stå uden indkomst, når perioden for sygedagpenge udløber. Den nye lov træder i kraft 1. juli 2014.

Hos de psykisk syges forening, Landsforeningen Sind, havde man gerne set, at der ikke var nogen personer, der blev ladt i stikken i det nye år.

- Der er en pointe i, når man har besluttet sig for at forbedre problemet, hvorfor så ikke gøre det med det samme, siger formanden for landsforeningen, Knud Kristensen, til Ritzau.

Hos Gigtforeningen, som også har mange medlemmer på sygedagpenge, er man af samme opfattelse.

- Det er vigtigt, at reformens intentioner, der sikrer syge enten sygedagpenge eller jobafklaringsydelse, kan træde i kraft med det samme, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, i en skriftlig kommentar.

Der er omkring 800 personer, der falder helt ud af dagpengesystemet det første halvår af 2014.

Disse sygemeldte personer har hverken mulighed for at få sygedagpenge eller den sygekontanthjælp, som er en del af den nye reform.

Indtil nu har syge kunne modtage sygedagpenge i højst 52 uger. Den nye reform fjerner denne grænse.

A-kassen FTF og Enhedslisten har foreslået en overgangsordning, hvor syge kan modtage en ydelse, efter at forliget er blevet vedtaget. Det synes formanden for Landsforeningen Sind er en god idé.

- Ordningen kunne gå ud på, at ingen vil falde ud af systemet, indtil reformen træder i kraft. Allerhelst så vi, at man blev på de almindelige sygedagpenge, siger Knud Kristensen.

Reformen lægger op til, at sygemeldte skal i et jobafklaringsforløb efter fem måneder, hvor sygemeldte vil modtage en form for kontanthjælp, der ikke er afhængig af ens partners indkomst eller formue.

Satsen for sygedagpenge er højst på 4005 kroner om ugen, mens kontanthjælp til personer over 25 år ligger på 10.500 kroner om måneden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip