Siumut vinder yderst snæver valgsejr i Grønland

Regeringspartiet Siumut er efter et tæt valg fortsat Grønlands største parti med 326 stemmer flere end venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA).

I alt har det socialdemokratiske Siumut fået 34,3 procent af stemmerne, mens IA har fået opbakning fra 33,2 procent af vælgerne.

Det viser det officielle valgresultat ifølge valg.gl. Dermed kan Siumut indkalde de andre partier til forhandlinger om en kommende regeringsdannelse.

Og selv om Siumuts nye formand, Kim Kielsen, blev modtaget med jubel ved partiets valgfest i Nuuk, bliver det noget af et puslespil for ham at få en koalition til at falde på plads.

Hverken Siumut i samarbejde med partiet Atassut eller IA sammen med Demokraterne kan mønstre det nødvendige flertal på 16 mandater i Landstinget, Inatsisartut.

Både Siumut og Inuit Ataqatigiit får 11 mandater hver i parlamentet.

Derfor får de mindre partier en afgørende rolle de kommende dage.

- Valgresultatet viser, at samfundet er splittet, siger Aqqaluaq B. Egede (IA) til det grønlandske public service-medie KNR.

Han lykønsker samtidig Siumut med sejren.

Særligt Partii Naleraq med tidligere landsstyreformand Hans Enoksen i spidsen forventes at få en afgørende rolle, da han kan pege på en kommende landsstyreformand.

Kim Kielsen, der overtog formandskabet efter den skandaleramte tidligere regeringsleder Aleqa Hammond, fik 4604 personlige stemmer og blev dermed partiets topscorer, mens rivalen Sara Olsvig fra IA med 5825 personlige stemmer blev valgets topscorer.

Valget i Grønland blev udskrevet i oktober, efter at Aleqa Hammond fra Siumut trak sig som landsstyreformand efter en sag om bilagsrod.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip