Sjælland skal have sin første nationalpark

Istidens smeltevand har været med til at danne landskabet omkring Roskilde Fjord, og nu er en nationalpark ved fjorden kommet så langt, at planen om parken skal i høring hos beboerne i Lejre, Roskilde og Frederikssunds kommuner.

Arbejdet med nationalparken har været 10 år undervejs, og det er miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der sammen med forligskredsen bag nationalparkloven nu sender forslag til Nationalpark Skjoldungernes Land i høring.

Skjoldungelandet er opkaldt efter sagnhistoriens første danske kongeslægt, Skjoldungerne, i Lejre. Og med sine omkring 160 kvadratkilometer bliver nationalparken på størrelse med Nationalpark Mols Bjerge.

Dermed er Sjælland et stort skridt tættere på sin første nationalpark, og Danmark er på vej til at få sin fjerde. Og det er alle partier bortset fra Enhedslisten, der er med i forligskredsen.

- Med så bred politisk opbakning har en ny nationalpark ved Lejre og Roskilde Fjord lyse udsigter. Nu skal borgerne have lov at give deres meninger til kende, for opbakning fra lokalområdet er vigtigt i oprettelse af en nationalpark, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Danmark har i dag de tre nationalparker Thy, Vadehavet og Mols Bjerge. Og den fjerde, der er på vej, skal nu gennem den offentlige høring, der vil vare året ud.

I forbindelse med, at beboerne bliver hørt, vil Naturstyrelsen i samarbejde med kommunerne invitere til høringsarrangementer.

Den nye nationalpark kommer til at strække sig fra midten af Roskilde Fjord til toppen af Sjælland. Det er fjordlandskabet med store godsområder, vildtvoksende skove og landbrugsjorde, der er omfattet.

Også Gammel Lejre med rester af vikingetidens store haller og gravhøje er med i parken. Og parkområdet har står betydning for både svømme- og vadefugle som sangsvaner og havørne.

/ritzau/