Skærpet straf: Færgekaptajn får livstidsstraf for drab

En appeldomstol har tirsdag skærpet straffen til kaptajnen på den sydkoreanske færge Sewol, som sank for et år siden med 476 passagerer om bord.

Kaptajnen, Lee Joon-seok, står nu til at skulle sidde i fængsel på livstid for drab, rapporterer det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. I den oprindelige retssag blev han ikke kendt skyldig i drab, men grov pligtforsømmelse. Det gav en straf på 36 års fængsel, som anklagemyndigheden ankede.

304 passagerer om bord på Sewol mistede livet, da færgen sank 16. april sidste år. Mange af ofrene var skoleelever på lejrtur.

Pårørende til de omkomne var rasende, da kaptajnen blev frikendt for drab.

I den seneste afgørelse lægger retten vægt på, at Lee Joon-seok bad passagererne blive, hvor de var, i stedet for at evakuere dem, mens han selv var blandt de første, der blev reddet i sikkerhed.

Under retssagen er det kommet frem, at besætningen gentagne gange bad passagererne blive i deres kahytter, da vandet begyndte at strømme ind til dem. Det kostede mange livet.

Ulykken skyldtes efter alt at dømme en dødelig kombination af en alt for tung last, ulovlig ombygning af færgen samt sølle evner til at styre fartøjet.

Katastrofens omfang og de mange unge mennesker, der omkom, har gjort et stort indtryk på mange sydkoreanere. Ligeledes er mange skuffede over det officielle Sydkoreas håndtering af forliset.

På årsdagen for forliset oplyste Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, at Sewol skal hæves.

En bjærgning af den 6825 ton tunge færge vurderes at komme til at koste 110 millioner dollar svarende til over 750 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip