Skal dit skærebræt være plastik eller træ? Se her hvad der er mest hygiejnisk

Lotte Sørensen

|

14/11/2014

Dagens topnyheder

Uanset hvor god du er til at holde kød og grøntsager adskilt, er køkkenhygiejne en svær størrelse. Nogle bakterier har det nemlig med at blive hængende, selvom du har vasket dit skærebræt grundigt. Men hvad holder sig renest: Plastik eller træ?

Ifølge rodalenews.com har professor i madsikkerhed ved University of California, Dean O. Cliver, stået i spidsen for en undersøgelse, hvor han og en gruppe studerende har befængt forskellige skærebrætter med salmonella bakterier. Herefter vaskede de op i hånden med varmt vand og sæbe og senere i opvaskemaskine.

Læs også: Genialt: Sådan snitter du løg uden at græde

Mens nye skærebrætter i plastik kan rengøres ret grundigt, er sagen en ganske anden, når det er blevt brugt nogen tid. Ridserne fra knive samler nemlig bakterier, som er næsten umulige at fjerne.

Skærebrætter i træ bliver ikke helt så slidte, og studierne viste også, at bakterierne sank ned under træets overflade. Her kunne de ikke formere sig, og til sidst døde de helt. 

Selv gamle, brugte skærebrætter havde kun få bakterier.

Læs også: 6 smarte tricks: Sådan åbner du drilske syltetøjsglas, slikposer og nødder

Men om du bruger et skærebræt i plastik eller træ, er hygiejne stadig alfa og omega. Brug forskellige brætter til kød og grøntsager, og vask op med det samme, så rester ikke tørrer ind på skærebrættet, anbefaler Dean O. Cliver.