Skat ejendomsvurderer trods stop fra Folketinget

Cirka 40 byhuse på Margretheholm i København fik en ny ejendomsvurdering af Skat 1. oktober 2013, selvom Folketinget inden da havde besluttet af aflyse den almindelige vurdering efter hård kritik fra Rigsrevisionen mod Skat.

Det skriver Politiken fredag.

Kritikken gik på, at Skat ramte forkert med tre ud af fire ejendomsvurderingen, hvorfor Folketinget endte med at sige stop.

Men alligevel forhøjede Skat med nye vurderinger grundværdien med omkring 180 procent for de pågældende byhuse i København, hvilket tredoblede grundskyldsregningen for nogle.

- Jeg kan ikke umiddelbart se, at Skat havde hjemmel til det. Det må være en fejl, siger Thomas Booker, der er skatteadvokat i advokatfirmaet Lett, til Politiken. Han forsker samtidig i ejendomsbeskatning på Aarhus Universitet.

Christian Gommesen, der er chefjurist hos rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, udtrykker det mere direkte efter at have set på nogle af ejendomsvurderingerne.

- Det er bundhamrende ulovligt, siger han til Politiken.

Skat har skriftligt oplyst over for Politiken, at der er "ejendomme i det omtalte område, hvor der ved en fejl er foretaget en ændring af grundværdien".

Sanne Kjær, der er underdirektør med ansvar for ejendomsvurderingerne, siger til Politiken, at hun ikke kan udtale sig om de konkrete ejendomme.

- Nu gennemgår vi de her ejendomme igen, og så er forventningen, at der i nogle tilfælde er foretaget en vurdering i 2013, fordi der skulle foretages en, og så er der som tidligere nævnt også nogle fejl, og de vil så blive rettet, siger hun til Politiken.

Skatteministeriet skriver i en mail fredag morgen, at "det ikke er korrekt, at Skat laver vurderinger, Folketinget har aflyst":

- Det er korrekt, at Folketinget har suspenderet de almindelige vurderinger, indtil det nye vurderingssystem er sat i drift. Det betyder, at de vurderinger, som med fast frekvens tidligere blev udsendt for alle ejendomme hvert andet år, ikke skulle foretages i 2013. Der er således ikke gennemført nye almindelige vurderinger for ejerboliger i 2013, hvor det i stedet er den videreførte 2011-vurdering, der er gældende.

- I det konkrete område er problemet ifølge Skat bl.a. opstået, fordi der, i en del af de tilfælde, hvor der er foretaget årsomvurderinger, har vist sig ikke at være grundlag for omvurderingen. Der er således tale om en administrativ fejl, som ikke er relateret til Folketingets beslutning om at suspendere 2013-vurderingen. Det ville have været en administrativ fejl, uanset Folketingets beslutning, lyder det i pressemeddelelesen fra ministeriet.

Den konservative gruppeformand, Brian Mikkelsen, siger, at sagen viser, at det sejler i Skat. Han opfordrer ifølge Politiken skatteminister Benny Engelbrecht (S) til at gribe ind og rydde op en gang for alle.

/ritzau/

.

Dagens Gossip