Skat, jeg stoler ikke på dig mere

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder over for erhvervsmanden Jesper "Kasi" Nielsen har svækket tilliden til de danske skattemyndigheder. Det viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat, skriver DR Nyheder.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det særdeles problematisk, hvis der ikke er tillid til Skat.

- Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange skatter og afgifter, hvor det derfor er vigtigt, at alle betaler, hvad de skal i skat. Hvis vi ikke har tillid til systemet, så vil nogen snyde mere. Og så er det i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil, siger han til DR Nyheder.

I undersøgelsen skriver Skat også selv, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale i de seneste år, hvilket Bent Greve er enig i.

I undersøgelsen er 1890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at Skat beregner deres skat korrekt, og om Skat er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor et er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes skat beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at Skat er fair og retfærdig 4,27 på indekset. For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012. Også for virksomheder er tilliden dalet.

Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, mener imidlertid, at man skal passe på med at give Skat hele skylden for, at tilliden er faldende. Politikere har også en stor del af ansvaret, mener han.

Torben Bagge peger dog på, at der kun er én vej frem for Skat, hvis tilliden skal vindes tilbage. Men det kan tage lang tid, vurderer han.

- Man skal have en anden kultur, og det skal gennemsyres helt ned i organisationen, og det ved jeg også, at Skat allerede er i gang med, men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid, siger han til DR Nyheder.

Torben Bagge ærgrer sig af den grund over, at der netop er kommet en ny skatteminister i form af Benny Engelbrecht (S), da det kan betyde, at han skal bruge noget tid på at finde sig til rette.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip