Skatteminister bekræfter: Skats it-system lukkes ned

Det har ligget i kortene længe, men fredag bekræfter skatteminister Karsten Lauritzen (V), at Skats milliarddyre og skandaleramte it-system Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) skrottes helt.

- Det er svært at komme i tanker om et it-projekt, der har slået mere fejl. Med den viden, vi har i dag, skulle EFI aldrig være blevet sat i drift. EFI skrottes. Gradvist.

- Der er ingen anden mulighed, siger skatteministeren på et pressemøde, hvor han fremlægger en handlingsplan for Skat efter de seneste skandalesager.

EFI blev taget i brug i 2013 efter et langt tilløb over en årrække. Problemerne har dog hobet sig op for systemet lige siden.

Den nuværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V), var fra 2004 til 2010 skatteminister, og han var manden, der søsatte EFI. Tidligere på ugen erkendte han, at EFI var en fejl og tilføjede:

- Læren af alt det her er, at man it-mæssigt i den offentlige sektor i langt højere grad bør gå efter små opbygninger i etableringen af nye it-systemer i stedet for at holde fast i drømmen om, at man på én gang kan lave den totale omvæltning.

Fredag siger Karsten Lauritzen så, at Skats it-systemer skal udskiftes helt, og at det kommer til at tage mange år.

- Skat skal over de næste 15-20 år udskifte størstedelen af de 200 it-systemer, man har. Skat skal have et nyt, digitalt dna.

Skat stoppede for nylig EFI, fordi Kammeradvokaten oplyste, at Skat ulovligt opkrævede gæld, der var forældet. Siden har Skat stillet systemet i bero.

Fredag har Skat meddelt, at man har hjemsendt fire direktører og en personaleleder på baggrund af skandalesagerne om udvikling af EFI-systemet og svindel med udbytteskat til 6,2 milliarder kroner.

Desuden blev det oplyst, at der er 33 milliarder kroner ude at svømme i sagen om inddrivelse af gæld fra dårlige betalere, hvor 14 milliarder kroner kan være tabt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip