Skatteminister med armene over kors frustrerer blå blok

Der blev fremlagt forslag fra både Enhedslisten og en samlet blå blok, da skatteminister Morten Østergaard (R) havde besøg af samtlige Folketingets partier tirsdag aften til det første indledende møde om en af dansk politiks helt varme kartofler, børnechecken.

Men selvom der blev brugt både lommeregner og kugleramme i Skatteministeriet, så kom man ikke tættere på en egentlig aftale, som skal bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten.

Ifølge blå blok skyldes det skatteministerens manglende vilje til at ville dæmme op for, at EU-borgere efter kort tids arbejde i Danmark får udbetalt børnepenge, selvom børnene bor uden for landets grænser.

- Vi kastede seks-syv forskellige forslag på bordet, og vi havde en opfattelse af, at regeringen ikke vil rokke sig en tomme.

- De sidder med armene over kors, mens vi forsøgte at være konstruktive, så man ikke bare åbner dørene op på vid gab for, at man skal have offentlige ydelser med det samme, man kommer til Danmark, siger De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Ud over det, han betegnede som "forskellige fradragsmodeller", ville han ikke ind på, hvilke forslag man havde præsenteret for ministeren.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, var heller ikke imponeret.

- Det afgørende er, at regeringen gør op med sig selv, om den er interesseret i at finde en løsning, for det er det, der er brug for, siger han.

Regeringen fremlagde for kort tid siden et lovforslag, som skal bringe de danske regler i overensstemmelse med en EU-forordning. Forordningen slår ifølge EU-Kommissionen fast, at EU-borgere har ret til børnecheck efter ni timers arbejde om ugen i en måned.

Men både Enhedslisten og blå blok har afvist regeringens forslag. Der må findes en løsning, så børnechecken ikke bare ryger til børn i udlandet. Og det er det, der forhandles om.

Morten Østergaard mener, at man efter tirsdagens møde kan diskutere "på et oplyst grundlag". For da de fleste af oppositionens forslag blev gennemgået, kom der alvorlige negative konsekvenser frem ifølge ministeren.

- Forslagene om fradrag har alvorlige sociale skævheder, som siger, at de børnefamilier, der har mindst, de vil ikke længere få den samme børnecheck. Derfor synes vi ikke, at det er en farbar vej, siger Morten Østergaard.

Også Enhedslisten kan skabe et flertal med regeringen på området. Socialordfører Finn Sørensen kræver en bedre indsats mod social dumping og sociale klausuler, før Enhedslisten er til at snakke med.

- Ministeren lyttede og skrev ned, men jeg fik ikke nogen reaktion på det. Nu har vi spillet ud med, hvad, vi mener, der kan løse problemet for regeringen, og så må det komme an på forhandlingerne, siger Finn Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip