Skib har sporet signal, der kan komme fra forsvundet fly

Et kinesisk patruljeskib har sporet et signal, der kan stamme fra den sorte boks i det forsvundne fly fra Malaysia Airlines, skriver nyhedsbureauet Xinhua.

- Dette er den standardfrekvens, som såkaldte sorte bokse sender på, siger Anish Patel, som leder Dukane Seacom, der er specialiseret i havudstyr og havforskning.

Andre eksperter siger, at det ikke kan bekræftes, hvor vidt det opfangede signal er knyttet til det savnede fly.

- Det kan stamme fra mange forskellige steder fra, siger havspecialisten Simon Boxall, som understreger, at denne frekvens anvendes af mange instrumenter.

Meldingerne om et signal kan være et gennembrud, men det kan også være helt uden relevans for den fire uge lange eftersøgning af passagerflyet fra Malaysia Airlines.

Eftersøgningen blev lørdag optrappet til den mest intensive jagt hidtil i den sydlige del af Det Indiske Ocean i et forsøg på at finde de sorte bokse, inden batterierne dør.

Omkring 10 militærfly, tre civile fly og 11 skibe ledte i et område på 217.000 kvadratkilometer, 1700 kilometer nordvest for den australske by Perth, hvor det menes at flyet styrtede ned den 8. marts.

- Hvis vi ikke har fundet nogen inden for seks uger, vil vi fortsætte eftersøgningen, da der er mange ting i flyet, som kan flyde siger Angus Houston, som leder det australske organ, der koordinerer operationen.

- Før eller siden vil vi finde noget, som betyder, at vi kan indsnævre eftersøgningsområdet, siger han.

Snesevis af fly har hidtil ikke kunnet finde spor efter flyet.

To fartøjer er på en undervandsmission i eftersøgningen efter Malaysia Airlines fly MH370. Batterierne i flyets sorte bokse holder højst 30 dage og kan være meget tæt på at holde op med virke.

Dør batteriet, vil man miste signalet til boksen, og så skal der en såkaldt sidescan sonar i brug i forsøget på at finde boksen.

- Sidescan sonaren virker lidt som en ultralydsscanner. Man skanner havbunden og det trænede øje kan så se, hvad der er på bunden. Er der noget, der minder om et luftfartøj, vil man tage hen på den position og undersøge det nærmere, siger chef for den danske Havarikommission, Martin Puggaard.

Myndighederne har stadig ikke udelukket en teori om, at mekaniske problemer kunne være årsagen til, at Boeing 777-flyet forsvandt i begyndelsen af marts. Men Efterforskerne regner det imidlertid for mere sandsynligt, at flyet med overlæg blev dirigeret væk fra den planlagte rute mellem Kuala Lumpur og Beijing.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip