Skotlands Labour-leder smækker med døren

Lederen af det britiske arbejderparti i Skotland er trådt tilbage, og det ryster Labour inden næste års parlamentsvalg i Storbritannien.

I et avisinterview siger Johann Lamont, at hun træder tilbage med øjeblikkelig virkning lidt over en måned efter, at et lille flertal af skotterne ved en folkeafstemning sagde nej til at løsrive Skotland fra Storbritannien.

Avisen Daily Record skriver, at Lamont er utilfreds med den interne kritik af hende i partiet, og hun langer ud efter partiledelsen i London og formanden Ed Miliband, som hun beskylder for at begrænse skotsk Labours muligheder for selv at træffe beslutninger.

Nogle ledende Labour-folk i London "forstår ikke den politik, som de er midt i" siger hun og kalder dem "dinosaurer".

- Jeg træder tilbage, så en debat om vores land kan finde sted, fortæller hun.

Lamont blev i 2011 leder af det skotske Labour. Hendes beslutning om at træde tilbage kommer, efter at lederen af Det Skotske Nationalparti, Alex Salmond, valgte at træde tilbage efter folkeafstemningen den 18. september.

Det Skotske Nationalparti støttede løsrivelse fra Storbritannien, mens Labour ville bevare unionen.

Labour har traditionelt domineret skotsk politik og vandt ved sidste parlamentsvalg 41 af Skotlands 59 mandater i det britiske parlament.

Ed Miliband er formentlig afhængig af de skotske mandater for, hvis det skal lykkes ham at blive den næste premierminister ved valget i maj.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip