Skrøbelig våbenhvile træder i kraft i Ukraine

Sent lørdag aften skal kampe mellem ukrainske regeringsstyrker og prorussiske separatister være indstillet.

Klokken 23 dansk tid trådte våbenhvilen i kraft, som er en del af en skrøbelig fredsplan, hvis mål er at stoppe 10 måneders blodig konflikt i Ukraine.

- Jeg giver nu ordre til, at vores styrker skal indstille kampene, siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko, ifølge Reuters, i en tv-transmitteret tale.

Der har været meldinger om kampe helt frem til våbenhvilens ikrafttræden, og det har skabt endnu mere frygt for, at den ikke bliver respekteret.

Reuters korrespondent i den østukrainske storby Donetsk Anton Zverev fortæller, at brag fra granater pludselig ophørte ved midnat (klokken 23 dansk tid, red). Lyden fra artilleri og raketter kunne høres hvert femte sekund helt frem til deadline ved midnat, hvorefter man kun kunne høre stilheden.

Mindst 5480 mennesker har siden april sidste år mistet livet under kampene i det østlige Ukraine, der har fundet sted i regionerne Lugansk og Donetsk.

Våbenhvilen kom i stand efter maratonforhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk, mellem regeringscheferne fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, der blev indgået i torsdags.

FN's Sikkerhedsråd træder sammen søndag til et hastemøde om Minsk-aftalen.

Mødet mellem de 15 medlemmer af rådet er indkaldt af Rusland, som vil stille et resolutionsforslag med en appel til, at alle parter bidrager til at gennemføre våbenhvilen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip