Slovenien vil lade soldater beskytte grænse

Sloveniens regering har taget skridt til at indsætte hæren til at bevogte landets grænse, mens tusindvis af flygtninge og migranter strømmer ind i landet, siger premierminister Miro Cerar, til den nationale radio ifølge Reuters.

Sloveniens parlament ventes senere tirsdag at godkende lovændringer, så hæren kan sættes ind som støtte for grænsevagterne.

8000 flygtninge og migranter krydsede grænsen til Slovenien mandag fra Kroatien. Kun 2000 af dem tog øjeblikkeligt videre til Østrig.

- Slovenien er det mindste land på migrationsruten på Balkan, og det har for begrænsede muligheder for grænsekontrol og for at indkvartere migranterne, siger regeringen i erklæring vedrørende de foreslåede lovændringer.

- Slovenien opfordrer derfor offentligt EU's medlemslande og de europæiske institutioner til aktivt at bidrage til at bære denne byrde, hedder det videre.

Slovenien, der har to millioner indbyggere, grænser op til Kroatien, Ungarn, Østrig og Italien.

- Det er en illusion at tro, at et land med to millioner mennesker kan stoppe og løse en krise, når store medlemslande ikke kunne, hedder det også i erklæringen.

FN's flygtningeorgan, UNHCR, sagde mandag, at over 10.000 migranter er strandet i Serbien, og at mange flere er på vej dertil.

- Vi kan ikke acceptere et ubegrænset antal af migranter, hvis vi ved, at de ikke kan fortsætte deres rejse, sagde Bostjan Sefic fra Sloveniens indenrigsministerium mandag.

De mange flygtninge og migranter er begyndt at rejse ad andre veje gennem Balkan-landene, efter at Ungarn nægter at lade dem rejse igennem landet og ved midnat natten til lørdag lukkede sin grænse til Kroatien.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, roste lørdag den slovenske regering for håndteringen af flygtningene.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip