Slutspurtsmålinger: Venstre får en på frakken ved valget

Venstre risikerer at miste et af sine tre mandater i EU-Parlamentet ved søndagens valg. Det viser en meningsmåling fra Gallup i Berlingske.

Samtidig ser Dansk Folkeparti ud til at få sit bedste valgresultat nogensinde.

Kun 17,3 procent vil stemme på en af Venstres kandidater mod 20,2 procent ved valget for fem år siden ifølge Gallup.

Og nedturen kan hænges op på kontroverserne om partiets indkøb af tøj til formand Lars Løkke Rasmussen og betaling af flyrejser til hans familiemedlemmer.

- Landspolitikken har stor betydning, og her taber Venstre terræn på grund af Lars Løkke Rasmussens bilagssag, siger Søren Risbjerg Thomsen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet, udpeger også Venstre som valgets store taber, mens han omvendt betegner udsigterne for Dansk Folkeparti som meget imponerende.

25,3 procent af vælgerne bakker op om DF ifølge Gallup.

- Det er helt vildt, hvis det lykkes for Morten Messerschmidts enmandshær at komme op på hver fjerde danske stemme.

- Det, der tæller, er den landspolitiske effekt, og så er der gennemslagskraften for spidskandidaterne. Der har Dansk Folkeparti medvind begge steder, siger Karsten Møller Hansen til Berlingske.

Andre målinger bekræfter, at det ikke bliver et jubelvalg for Venstre. I en Epinion-undersøgelse lavet for DR Nyheder står partiet dog til at få 20,6 procent af stemmerne og bevarer sine tre mandater i Bruxelles. Men for godt 14 dage siden var partiet oppe på 24,2 procent.

Også hos Epinion er DF størst med 24,6 procent efterfulgt af Socialdemokraterne med 21,4 procent.

I en tredje måling, lavet for Politiken og TV2, vovede Megafon lørdag pelsen og satte navn på syv kandidater, som skulle være sikre på at blive valgt.

Det drejer sig om Socialdemokraternes Jeppe Kofod og Christel Schaldemose, Konservatives Bendt Bendtsen, SF's Margrete Auken, Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari, Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Venstres Ulla Tørnæs.

/ritzau/

 

Dagens Gossip