Smed står til at snuppe svensk statsministerpost

Den 57-årige smed og partileder af Socialdemokraterne Stefan Löfven står til at afløse Moderaternes statsminister, Fredrik Reinfeldt, når svenskerne går til valg søndag for at afgive deres stemme til Riksdagen.

Og det på trods af, at Socialdemokraterna kan gå hen og få et af de dårligste valg i mange år. Tilbage i 2010 fik partiet således kun omkring 30 procent af stemmerne, hvilket var det laveste i 80 år.

Stefan Löfven har kun været partileder for Socialdemokraterne i godt to år, efter han i januar 2012 afløste Håkon Juholt, som gik af efter knapt et år posten efter kritik af uregelmæssigheder, da han afregnede bilag for at få penge fra Riksdagen for sin lejlighed.

Socialdemokraternes formand har aldrig siddet i Riksdagen. Men han kommer fra en baggrund som formand for Sveriges magtfulde fagforbund IF Metall i årene 2006-2012. Og det er første gang i 124 år, at Socialdemokraterne ledes af en tidligere forbundsformand.

Stefan Löfven har siden han var 13 år været medlem af Socialdemokraterne, og i 2005 kom han ind i partiets forretningsudvalg. På blot to år har han bragt en rød regering tættere på magten, og han er dermed tæt på at bryde Moderaternes dominans de seneste otte år.

Men skal Löfven være ny statsminister, må han støtte sig til Miljöpartiet og Vänsterpartiet, men smeden bejler også til de borgerlige midterpartier, Folkpartiet og Centerpartiet.

På de svenske Socialdemokraternas hjemmeside forklarer Stefan Löfven om sine værdier:

- Hverken din baggrund, eller om du er kvinde eller mand, skal afgøre dine livsmuligheder. Jeg vil have, at Sverige skal være et land, hvor vi går på arbejde, tager ansvar og hjælpes ad. Så får vi et samfund med sammenhold og fællesskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip