Smuglere står bag 90 procent af flygtningeturene til EU

admin

427 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Nærmest alle flygtninge og migranter, der er kommet til EU, har fået deres rejse til EU-lande arrangeret af personer i kriminelle netværk.

Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra Interpol og Europol.

Ifølge rapporten omsatte menneskesmuglere i 2015 for fem til seks milliarder dollar. Det svarer til over 30 milliarder kroner.

Rapporten viser, at 90 procent af rejserne til EU-lande har grene til kriminelle netværk. Man forventer dog, at den procentdel kommer til at blive endnu større i fremtiden på grund af den skærpede grænsekontrol i de yderste lande af Europa.

- Den fælles rapport fra Europol og Interpol er en hidtil uset indsats for at give indsigt i menneskesmuglere og deres kriminelle netværk, som profiterer af flygtninges fortvivlelse, siger Interpols generalsekretær, Jürgen Stock.

Rapporten fortæller også om en reel frygt for, at terrorgrupper benytter sig af de store flygtningestrømme til Europa.

- Der er en forøget risiko for, at terrorister benytter sig af flygtningestrømmene til at komme ind i et af EU-landene, lyder det i rapporten.

Interpol og Europol skriver i rapporten, at menneskesmugling er en multiglobal forretning med mere end 100 involverede lande.

Derudover beskrives det, at risikoen for at blive udsat for seksuel eller arbejdsmæssig udnyttelse generelt er større for flygtninge og migranter i EU.

Det sker ifølge rapporten, fordi flygtningene står i gæld til smuglerne.

Som et led i udarbejdelsen af rapporten har Interpol og Europol lavet analyse af 10.000 mistænkte kriminelle og efterforsket deres rolle i smuglernetværkene.

/ritzau/