Snart får danskerne nye pengesedler i hånden: Sådan skal du forholde dig

Skrevet af Emil Martesen

15 uger siden

|

29/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Snart får danskerne nye pengesedler i hånden.

Dagens topnyheder

Den nye generation af danske pengesedler ser inden længe dagens lys.

Nationalbanken vil nemlig involvere en bred vifte af interessenter i den indledende fase, hvor der samles inspiration fra mange forskellige vinkler for at finde motiverne til de nye sedler.

Derfor inviteres en række uddannelsesinstitutioner og museer inden for kultur- og naturvidenskab til at bidrage med forslag til motiver. 

Arbejdet har flere faser, fra design og udbud til produktion og distribution, og forventningen er, at danskerne vil få de nye sedler i hånden i 2028-29.

De nye sedler vil bestå af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

Det skriver Danmarks Nationalbank i en pressemeddelelse.

På baggrund af forslagene fra museerne vil Nationalbanken etablere flere forskellige tværgående temaer, og i løbet af 1. halvår 2024 får alle borgere mulighed for virtuelt at give deres mening om motiverne til kende.

Herefter vil Nationalbanken med inddragelse af et antal eksterne eksperter træffe beslutning om, hvilke motiver der skal pryde de nye sedler.

De nye sedlers endelige design vil trække på de modtagne forslag til motiver og borgernes input, foruden krav til sikkerhedselementer og muligheder i produktionsprocessen.

Derfor skal vi have nye pengesedler 

Samfundet har behov for kontanter, såvel i dag som i fremtiden. Selvom borgere og virksomheder i stigende grad anvender digitale betalingsløsninger, er kontanter stadig et udbredt og anvendt betalingsmiddel, og derfor arbejder Nationalbanken på at udvikle en ny og opgraderet seddelserie.

Initiativet skal sikre, at kontanter forbliver et sikkert betalingsmiddel. Siden den nuværende seddelserie med danske broer og oldtidsfund blev designet, er der sket meget i udviklingen af pengesedler.

Især har ny teknologi gjort det muligt at give sedlerne et sikkerhedsmæssigt løft, som kan styrke forsvaret mod forfalskninger.

Pengesedler er et håndgribeligt symbol på et lands identitet og tillægges både kulturel og historisk betydning. En pengeseddel er både et betalingsmiddel og et stykke brugskunst, der stiller krav til både æstetik og sikkerhed.

Nationalbankens mål er at skabe en æstetisk ny seddelserie, der er fagligt velbegrundet, vækker genkendelighed hos befolkningen og indeholder den nyeste sikkerhedsteknologi.

De danske sedler bruges i Danmark og Grønland

De nuværende og fremtidige pengesedler anvendes både i Danmark og i Grønland, mens Færøerne har deres egne sedler med færøske motiver. På den baggrund inviteres Grønlands Nationalmuseum – ligesom en række institutioner i Danmark – til at komme med forslag til motiver.