Snedige MobilePay- og e-Boks-tricks kaster over 35.000 anmeldelser til politiet af sig: Nu advarer de danskerne

Skrevet af Emil Martesen

03/04/2024
Shutterstock.com
Shutterstock.com
Nu advarer de danskerne.

Mest læste i dag

Det er langtfra første gang, og det bliver bestemt heller ikke sidste gang.

For i takt med den digitale udvikling har en ny form for kriminalitet set dagens lys, som skaber hovedbrud for danskere i alle aldersgrupper.

Det er nemlig ikke hvilken som helst kriminalitet.

It-relateret økonomisk kriminalitet har oplevet en markant stigning, og det har fået National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) til at slå alarm.

Det skriver Ekstra Bladet.

Med over 35.000 anmeldelser i 2023, en stigning på hele 30% fra året før, er det blevet klart, at ingen er immune over for denne type svindel.

Snedige svindlere anvender i stigende grad sms'er og e-mails, der ved første øjekast synes at være sendt fra troværdige kilder såsom e-boks, Skat eller diverse fragtfirmaer. Beskederne indeholder ofte links til falske hjemmesider, designet til at franarre intetanende borgere deres personlige oplysninger, såsom kort- og MitID-oplysninger:

"Svindlerne er blevet markant dygtigere, og med få klik på computeren kan de nå meget bredt ud. Samtidig er det blevet sværere at gennemskue, om det er en ægte mail eller sms, man modtager fra eksempelvis PostNord eller Skat", siger politiinspektør Jesper Kracht, der er chef for Nationalt Center for IT-kriminalitet hos NSK, og fortsætter:

"Især sms-svindel har været i kraftig stigning – sidste år modtog vi 130 procent flere anmeldelser om sms-svindel end i 2022".

Men det er ikke kun sms'er der udgør en trussel; ifølge NSK har stort set samtlige former for digital svindel oplevet en stigning.

En udbredt misforståelse er, at det primært er ældre borgere, der falder for disse svindelnumre. Virkeligheden er dog, at unge, voksne og endda virksomheder ligeledes udgør en stor del af anmeldelsestallene.

Og for at bekæmpe denne form for kriminalitet, opfordrer Jesper Kracht borgerne til at udvise forsigtighed. Han lægger ikke skjul på, at det bedste værn er at stoppe op og tænke sig om. Her fortæller han, at man eventuelt bør søge råd fra en man stoler på, før man reagerer på sms'er, e-mails eller telefonopkald, der beder om personlige oplysninger.