Snowden nomineret til Nobels fredspris

En tidligere norsk minister har nomineret den forhenværende amerikanske efterretningsmand Edward Snowden til Nobels fredspris i et brev til Den Norske Nobelkomité.

- Han har bidraget til afsløringer af et ekstremt niveau af nationers overvågning af nationer og andre borgere, siger den tidligere socialistiske minister Baard Vegar Solhjell og tilføjer:

Snowden har bidraget til, at folk ved, hvad der sker, og han har fået startet en offentlig debat om fred.

I brevet fra Solhjell og dennes partifælle, Snorre Valen, fastslår de, at de ikke nødvendigvis bifalder alt, hvad Snowden har lækket, men de roser amerikaneren for at at have afsløret omfanget og måden moderne overvågning foregår på.

Snowden sagde for få dag siden, at han er klar til at forhandle med justitsminister Eric Holder om at vende tilbage til USA, men ikke uden en garanti om amnesti.

Det siger den amerikanske afhoppers juridiske rådgiver, Jesselyn Radack, der erklærer sig tilfreds med, at den amerikanske justitsminister har signaleret, at han vil tale med Snowdens advokater om, hvordan den tidligere efterretningsmand kan vende hjem fra sit asyl i Moskva.

I et interview torsdag sagde Holder, at den amerikanske regering end ikke vil overveje et amnesti.

Snowdens afsløringer af de metoder, som efterretningstjenesten NSA benytter sig af for at spionere mod amerikanere og folk rundt om i verden, er blevet mødt med vrede.

Blandt andet af europæiske politikere og i særdeleshed af forbundskansler Angela Merkel, der har fået aflyttet sin mobiltelefon.

NSA har sikret sig kolossale mængder af oplysninger ved at tappe telefoner og oplysninger på Facebook, Google, Apple og andre elektroniske tjenester.

I USA diskuterer politikere, dommere og borgere, om NSA's metoder er i strid med den amerikanske forfatning.

Snowden fik i sommer asyl i Rusland i et år.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip