Socialrådgiverforening: Genkender stigende orlovs-afslag

Antallet af personer, der får afslag på deres ansøgning om at få pasningsorlov, så de kan passe en alvorligt syg pårørende, er stigende, skriver Politiken fredag.

Det er noget, formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, kan nikke genkendende til.

- Vi kan godt genkende, at der har været en udfordring over det seneste stykke tid. Det er et kæmpe problem for de borgere, der bliver ramt af den her stramning. For man har rigtig meget brug for den pasningsorlov, når et nærtstående familiemedlem er i en kritisk fase af deres sygdom, siger hun.

Der findes ingen præcise tal på, hvor mange der får afslag på pasningsorloven. Men ifølge Politiken er antallet af pårørende, der har fået bevilget ordningen fra 2009 til 2013, faldet fra 138 til 112.

Majbrit Berlau kan finde to forklaringer på det faldende antal pasningsorlover.

- Vi kan se to årsagsforklaringer. Det ene er en strammere fortolkning fra kommuners side for, hvornår man kan få plejeorlov, siger hun.

Den anden forklaring kan bunde i, at sygehusene ifølge formanden igennem de sidste år har minimeret antallet af socialrådgivere.

Socialrådgiverne på sygehusene rådgiver syge og pårørende, så de kender deres rettigheder og eksempelvis ved, hvordan og hvor de skal søge pasningsorlov, forklarer Majbrit Berlau.

- Der er en klar problematik i, at der er rigtig mange sygehuse, der har skåret ned for antallet af socialrådgivere, siger hun.

- Både som syg og pårørende har man brug for nogen, der kender lovgivningen og muligheder og rettigheder, man har. Det er en stor del af helbredelsesforløbet, at man har tryghed omkring ens vilkår som bolig, job, indtægter og muligheder for pasningsorlov.

Socialminister Manu Sareen (R) har ingen planer om at ændre de nuværende regler, men understreger, at det er vigtigt at berørte familier får den hjælp, som de har behov for.

- Jeg synes, at reglerne er gode, og derfor har jeg ikke aktuelle planer om at ændre dem.

- Men jeg vil gerne se nærmere på, om det her område fungerer godt nok i praksis. Jeg vil derfor blandt andet bede mit ministerium om at tage en snak med KL efter sommerferien, siger han i en skriftlig kommentar.

Fungerende politiske ordfører Per Clausen (EL), synes, at det virker helt urimeligt, at det skal være så svært at få orlov og vil tage sagen videre.

- Vi vil tage sagen op over for socialministeren for at få opklaret, om det er kommunerne, der administrerer reglerne, som er for restriktive, eller om det er lovgivningen, der er for dårlig, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip