Søn: Far blev skudt i sin seng

54-årige Jovan Nika halvt lå og halvt sad i sin seng, da han i september i fjor blev skudt og dræbt af en 45-årig bekendt, mekanikeren JB.

Det forklarer Nikas søn torsdag ved Retten i Næstved, hvor JB er tiltalt for drabet på Jovan Nika.

- Min mor sad ved siden af ham, og han bad om at få sin medicin mod sukkersyge, da der bliver skudt, fortæller sønnen.

JB og JB's kone har under sagen fortalt, at drabet i Ruds Vedby skete, efter at Nika og hans familie i årevis havde truet, afpresset og slået medlemmer af JB's og konens familie.

Men forklaringen fra Nikas søn er lige modsat. Ifølge ham er det JB, som har tyranniseret deres familie, og JB og konens døtre skulle også have deltaget i chikanerierne.

På drabsdagen kom JB angiveligt forbi for at få 11.000 euro, som Jovan Nika skulle skylde ham.

At der er et anspændt forhold mellem de to romafamilier, er ubestridt. JB's familie, som har været til stede under den første del af sagen, valgte frivilligt at forlade retslokalet, inden Nikas søn skulle vidne.

Dermed slap retsformanden for at skulle afsige kendelse om det spørgsmål.

Sønnens bistandsadvokat fortæller under retsmødet, at sønnen i et andet tilfælde næsten kollapsede, efter at han havde truffet medlemmer fra JB's familie.

Jovan Nika blev dræbt af fire skud i sin bolig i Ruds Vedby i Vestsjælland. Efter drabet forsvandt JB fra stedet, men senere meldte han sig selv til politiet.

Han erkender i retten, at det var ham, der skød, men han forlanger at blive fritaget for straf, fordi han mener, at han handlede i nødværge.

Angiveligt har han følt sig så truet af Jovan Nika, at han fandt det nødvendigt at skyde ham.

Det centrale spørgsmål for sagens nævninge og dommere bliver derfor, om de juridiske betingelser for en nødværgesituation har været opfyldt.

Det kan dog formentlig blive svært for JB at overbevise retten om det, da straffelovens nødværgebestemmelse taler om et "påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb".

Der falder dom i sagen 28. august.

/ritzau/