Sørgende hollændere venter på afrejse til Ukraine

Pårørende til de 192 hollandske ofre for torsdagens tragiske flyulykke venter lørdag nær Amsterdams Schiphol-lufthavn på at kunne rejse mod ulykkesstedet i det østlige Ukraine, siger flyselskabet Malaysia Airlines.

- Det er endnu ikke klart, hvornår familierne kan rejse, siger en talskvinde for selskabet til AFP.

De sørgende hollændere og andre pårørende til de i alt 298 dræbte har samlet sig på et hotel nær lufthavnen, hvorfra det nedstyrtede fly torsdag lettede med afgang mod Malaysia.

- Der er et fly klar til at lette mod Kijev, men ulykken skete 500 kilometer fra den ukrainske hovedstad, så det er ret komplekst rent logistisk, siger talskvinden, der ikke ønsker sit navn offentliggjort.

- De forsøger fortsat at finde ud af, hvordan det kan organiseres, siger medarbejderen.

Talskvinden ved ikke, hvor mange pårørende der har udtrykt ønske om at besøge det østlige Ukraine for at se det sted, hvor deres kære styrtede til jorden.

Ukraine beskylder lørdag de prorussiske separatister for at blokere for adgang til ulykkesstedet, så hverken ukrainske efterforskere eller internationale observatører kan komme i gang med deres arbejde.

Regeringen i Kijev påstår desuden, at oprørene ødelægger beviser fra flyet, samt at man kan bevise, at separatisterne står bag affyringen af det missil, der forårsagede flyulykken.

Omvendt beskylder en oprørsleder den ukrainske regering for at hindre eksperter i at nå frem og for at lade lig ligge og rådne i varmen. De mener, at centralstyret i Kijev står bag nedskydningen.

Ifølge de amerikanske vurderinger blev passagerflyet MH17 efter alt at dømme skudt ned af et Buk jord-til-luft missil fra et af separatisternes tilholdssteder.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip