Sofie Gråbøl taler ud: Man kæmper ikke, når man har kræft

Når man taler om kræft, bliver der ofte lånt ord fra militærverdenen: Man kæmper, man vinder eller taber, man er tapper. Men disse ord virkede helt forkert på Sofie Gråbøl, da hun i december 2012 fik konstateret brystkræft. Det fortæller hun i et interview med Berlingske.

- Det, synes jeg, er misforstået. Det kan jeg overhovedet ikke identificere mig med. Jeg synes ikke, jeg har været tapper. Jeg synes ikke, man kæmper, når man har kræft. Jeg synes, at jeg holdt ud. Det handlede om at holde hovedet oven vande, siger hun.

Læs også: Sofie Gråbøl står frem: Jeg fik brystkræft

Sofie Gråbøl har sønnen Bror på 13 og datteren Gudrun på 10 sammen med eksmanden Jacob Thuesen. Men hun kunne ikke fortælle børnene om sin sygdom med det samme.

- De fik at vide, at jeg havde kræft og skulle opereres, men jeg ventede en uge, for jeg kunne mærke, at jeg ikke var i stand til at sige det til dem på en ordentlig måde. Det er lidt ligesom i en flyvemaskine: Tag din egen maske på, før du hjælper andre. Jeg blev nødt til lige at forstå, hvilken planet jeg sad på, før jeg begyndte at tale med dem. Og naturligvis i meget tæt samtale med deres far, som har været helt fantastisk i dette forløb, siger hun til Berlingske.

Læs også: Sofie Gråbøl får rolle i London

Under kemoforløbet følte hun, at hun levede i en skyggeverden.

- Jeg gjorde alt det, jeg plejer at gøre, men jeg følte, at jeg spillede en rolle som et menneske, der slet ikke eksisterede mere. Det var meget aparte. Det var et mærkeligt teaterstykke, fortæller hun.

Sofie Gråbøl fortalte verden om sin kræftsygdom sidste år i forbindelse med Knæk Cancer-kampagnen. Her var hun blevet rask igen.

Hun er nu vendt tilbage til arbejdet og spiller i disse dage teater i Edinburgh og London, hvor hun har rollen som dronning Margaret i stykket James III.

 

Dagens Gossip