Sommeren har ikke fået asyltal til at eksplodere

I den seneste uge har 65 personer søgt asyl i Danmark. Af dem kom de 20 fra Syrien. Det viser den første opgørelse af det ugentlige asyltal efter sommerferien fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Dermed har sommeren indtil videre ikke budt på den stigning i asyltallet, som Danmark og Europa oplevede sidste år. Den kulminerede i begyndelsen af september, hvor migranter gik på de danske motorveje.

Det samlede ugentlige asyltal på 65 personer er blandt de laveste hidtil i 2016. Til sammenligning kom der i årets første uge 641 asylansøgere, et antal der senere stabiliserede sig på omkring 70-120 hen over foråret.

Det skete i takt med, at den såkaldte Balkan-rute blev lukket, og EU samtidig indgik i aftale med Tyrkiet om at bremse strømmen af migranter fra Tyrkiet til de græske øer.

Tyrkiets udenrigsminister har dog truet med at opsige aftalen, hvis ikke Tyrkiet får den visumfrihed for landets knap 80 millioner borgere, som EU har lovet. Det skal ske senest i oktober, siger Tyrkiets udenrigsminister.

Antallet af migranter fra Tyrkiet til EU er faldet drastisk, siden aftalen trådte i kraft. Til gengæld er der kommet mere trafik på den anden store rute fra Nordafrika og over Middelhavet til Italien.

Opgørelsen af det danske tal er baseret på registreringer i politiets system, Polsas. Tallene er foreløbige og forbundet med usikkerhed, da der løbende sker efterregistreringer.

Man skal være meget forsigtig med at konkludere på baggrund af en enkelt uges tal. Men med alle forbehold, så er tallet tegn på, at der også efter sommerferien er mere ro på antallet af asylansøgere i forhold til sidste år.

Indtil videre er der dog fortsat kommet mere end 4000 asylansøgere til Danmark i år. Det tal blev allerede nået før sommerferien.

Og det er for mange, mente Dansk Folkeparti dengang, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved folketingsårets afslutning lagde vægt på, at antallet af asylansøgere i maj var det laveste for en enkelt måned siden 2012.

- Jeg vil sige, at lige nu og her er tingene under kontrol. Der er ingen garanti for, at det forbliver sådan, og derfor holder vi også skarpt opsyn, sagde Lars Løkke Rasmussen i et interview med Ritzau i juni.

Udlændinge- og integrationsministeriet har på grund af sommerferien ikke opgjort det ugentlige tal i de enkelte uger juli, så det samlede tal ligger nu formentlig noget højere end 4000.

De 28 EU-lande gav på et møde 12. maj grønt lys til, at Danmark og fire andre Schengen-lande kan forlænge deres grænsekontrol i seks måneder.

Det gjorde den danske regering 1. juni, så grænsekontrollen varer helt frem til 12. november. I alt syv gange er grænsekontrollen blevet forlænget siden indførslen 4. januar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip