Spanien accepterer dets kvote - diskussioner optrappes

Spanien har accepteret dets andel af migranter i henhold til et kvotesystem, som blev foreslået onsdag af EU-Kommissionen, siger regeringskilder i Madrid til AFP.

Spanien er gået ind på at tage imod 14.931 flygtninge som foreslået af EU-Kommissionen. Det antal er ud over de 2749, som blev accepteret af spanierne i juli. Dermed er landets samlede tal 17.680, siger kilderne.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel appellerer til sine europæiske kolleger om at gå med på en proportionel fordeling af flygtninge uden et øvre loft. Hun vil ikke have flere lange tovtrækkerier om, hvordan man fordeler et bestemt antal mennesker i nød, når der hele tiden kommer flere.

- Vi kan ikke sige, at vi skal fordele et bestemt antal. Vi bør derimod tænke over, hvordan vi håndterer de flygtninge, som kommer. Vi kan ikke bare melde et loft ud og sige: Jeg er ligeglad med alle andre, når loftet er nået, siger Merkel.

Et ledende medlem af Bayerns konservative parti CSU, som er søsterparti til Merkels CDU, opfordrer Tyskland til at stramme dets asylregler op og måske ændre forfatningen.

Forslaget kommer fra Markus Söder, som er finansminister i Bayern, og det understreger, at der også er kritik af Merkels beslutning om at lukke så mange flygtninge ind i forbundsrepublikken.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, fremlagde onsdag i sin første State of the Union-tale i Europaparlamentet i Strasbourg et permanent system til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.

Planen lægger op til en obligatorisk fordeling af i alt 160.000 flygtninge, der aktuelt opholder sig i Italien, Grækenland og Ungarn.

Forslaget får en blandet modtagelse i Polen og Ungarn. Den polske oppositionsleder, Beata Szydlo, langer ifølge Reuters ud efter forslaget og siger, at det lægger Polen under stort pres. Regeringen skal ikke adlyde, lyder appellen.

Men den polske regeringsleder siger, at landet kan tage imod flere end de 2000 migranter, som det tidligere har erklæret sig parat til at modtage.

- Vores potentiale er større end de 2000, som er det tal, vi nævnte, men det skal ske på betingelser, siger premierminister Ewa Kopacz.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip