Spanien og Holland slås om at holde euroens tøjler

Skrevet af admin

16/06/2015

Mest læste i dag

Spaniens finansminister, Luis de Guindos, har tirsdag offentliggjort sin ansøgning til jobbet som formand for eurogruppen.

- Vores arbejde er langt fra bragt til ende, selv om vi har styrket vores økonomiske og finansielle arkitektur, og befolkningens syn på vores integrationsprojekt er forværret under krisen.

- Arbejdet har uundgåeligt været fokuseret på krisestyring. Men euroområdet har ikke bare brug for en brandmand, men også for en håndværker, skriver de Guindos i sin ansøgning, der er afleveret inden ansøgningsfristen tirsdag klokken 12.

Den siddende formand for gruppen af eurolandes finansminister, hollandske Jeroen Dijsselsbloem, sendte ifølge sit kontor sin ansøgning allerede forrige fredag.

Dermed er der som ventet lagt op til kampvalg, når spørgsmålet på torsdag står på dagsordenen ved eurogruppens møde i Luxembourg.

Dijsselbloem overtog jobbet fra luxembourgeren Jean-Claude Juncker for to et halvt år siden. Juncker er siden blevet formand for EU-Kommissionen. Dijsselbloems mandat udløber 21. juli.

Mens hollænderen passer jobbet sideløbende med sit job som finansminister, har de Guindos længe lagt op til, at han ønsker at have eurojobbet på fuld tid.

Det fremgår ikke direkte af de Guindos skriftlige ansøgning, om det er en betingelse for, om han er interesseret i jobbet.

Torsdagens møde blandt finansministrene ventes at blive domineret af den græske gældskrise på et tidspunkt, hvor der mere og mere åbent bliver talt om, at Grækenland kan blive nødt til at forlade 19 EU-landes valutasamarbejde.

/ritzau/