Spaniens regering til Catalonien: Glem løsrivelse

Mariano Rajoy, den spanske regeringschef, er søndag vendt tilbage fra sommerferie, og han fastslår i en tale, at regionen Catalonien ikke skal begynde at planlægge en folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Spanien.

- Den nationale suverænitet ligger hos det spanske folk, og det, der sker i Spanien, vil blive besluttet af alle, siger den konservative Rajoy fra partiet PP.

- Lederen af Spaniens regering kan ikke tillade, at nogen bryder loven og vil ikke lade det ske, tilføjer han.

Artur Mas er regional præsident i Catalonien, der har selvstyre, og han har opfordret til, at der den 9. november holdes folkeafstemning om selvstændighed.

Regeringen i Madrid har afvist planen og erklæret, at den er i strid med forfatningen.

Rajoy har også tidligere kaldt en løsrivelse fra Spanien for "nonsens".

Der har i de senere år været en voksende tilslutning i Catalonien til selvstændighed. Den konservative Artur Mas har fået opbakning til folkeafstemningen fra en række uafhængige politikere fra venstrefløjen.

Catalonien er et forholdsvist velstående område. Der bor 7,5 millioner mennesker i regionen, som producerer 20 procent af Spaniens økonomi.

Det faktum har fået en større rolle i Catalonien på grund af de senere års økonomiske krise i Spanien, der har omkring 47 millioner indbyggere.

Selvstændighedsfløjen i Catalonien planlægger at holde en kæmpe demonstration den 11. september, som catalonierne regner for deres nationaldag.

Demonstrationen vil finde sted en uge før, at indbyggerne i Skotland holder deres folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien.

/ritzau/AFP

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip